Ez az alulbiztosítás legnagyobb veszélye
2014.04.10
Az alulbiztosítás legnagyobb veszélye, hogy kár esetén csak részben térít a biztosító. Ez akkor fordul elõ, ha biztosított ingatlan és ingó vagyontárgyak biztosítási szerzõdésben rögzített értéke alacsonyabb a vagyontárgyak tényleges értékénél. Ezeket tanácsolja a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége(FBAMSZ) az alulbiztosítottság elkerülése érdekében.

A biztosító a kárt csak e két érték arányában téríti meg (ezt nevezzük pro rata kártérítésnek).

Egy példa
Tegyük fel például, hogy egy ház biztosítási szerzõdésben szereplõ értéke 10 millió forint. A valódi teljes helyreállítási értéke azonban 15 millió forint. Ha ezt a házat földrengéskár (falak megrepednek, kémény leomlik, nyílászárók vetemednek) éri, melynek helyreállítása másfél millió forintba kerül, a biztosító csak egymillió forintot fog kártérítésként kifizetni, mivel az ingatlan 33 százalékkal alul volt biztosítva.

Az alulbiztosítottság leggyakoribb oka a korszerûsítés, bõvítés: elfelejtjük jelezni, hogy a házhoz hozzáépítettünk egy új lakrészt, vagy éppen korszerû fûtési rendszert építettünk az ingatlanba. A biztosított ingóságok oldalán szintén jelentkezhet alulbiztosítottság: egy új konyha beépített bútorral és gépekkel ugyanúgy komoly értéknövelõ tényezõ, mint a régi helyett vásárolt plazmatévé és a videomagnó helyett beszerzett házimozirendszer. De elegendõ az alulbiztosítottsághoz az is, ha évrõl évre nem alkalmazzuk az értékkövetést (indexálást), amelyet a biztosító minden évforduló alkalmával felajánl.

Hiába csökken például a lakás piaci értéke, a biztosítást nem a piaci, hanem a helyreállítási értékre kötik, amely az építõanyagok, a munkabérek alakulásához kötött, melyek folyamatosan emelkednek.

Mi a teendõ alulbiztosítás elkerülése érdekében?


A biztosító által javasolt éves indexálást célszerû elfogadni. Néhány évenként érdemes felülvizsgálni a biztosítást, az ingatlant mutassuk be az egyes biztosítók specialitásait ismerõ alkusznak, aki rámutat, hogy az adott értékekhez milyen védelemre van szükség, a sokszor kizáró tényezõt jelentõ biztonsági hiányosságokra, segít az ingóságok értékének becslésében, és testre szabott kiegészítõ biztosításokat is javasol. A nála megkötött biztosítások esetében pedig a biztosítási évforduló közeledtére is figyelmeztet, amennyiben egy újabb konstrukcióra érdemes váltani - olvashatóak az FBAMSZ tanácsai az MNO.hu oldalán.