Nyugdíjbiztosítás: az életbiztosításoknál magasabb az átlagdíj
2014.04.14
Rendkívül széleskörû a hazai nyugdíjbiztosítási termékek kínálata: a kockázatkerülõknek akad hagyományos termék, míg a többség befektetéshez kötött (UL) biztosítást kínál. A termék "bármekkora" összegtõl elérhetõ, ám a biztosítók szerint az átlagdíj az életbiztosítási díjszintek felett alakul – írja a Privátbankár.hu.

A nyugdíjbiztosítás nagy elõnye, hogy bármilyen összeggel elindítható, ugyanakkor a MetLife Biztosító szerint ahhoz, hogy releváns legyen a megtakarítási cél, havi 20-30.000 forint között kell lennie a megtakarítás összegének, ami 240-360 ezer forintos éves díjat feltételez.

Az Aegon és az Allianz szakértõi szerint az átlagos éves díj alakulása azt mutatja számukra, hogy az életbiztosításaik átlagdíjához hasonlítva az új nyugdíjbiztosítás a magasabb díjú szegmensben foglal helyet, azaz életkortól is függõen 150-250 ezer forint közötti a jellemzõ éves díj az eddigi szerzõdések alapján. Az AXA Biztosítónál átlagosan 300 ezer forint a szerzõdések éves díjbefizetési összege, míg a K&H Biztosítónál az átlagos egyszeri díj eddig 450 ezer forint volt. A társaság a rendszeres díjas unit-linked konstrukcióval is elõjön, ahol vélhetõen némiképp csökken majd az éves díj. Az Union és az Erste termékét választók eddig átlagosan 200 ezer forintos díjra szerzõdtek.

A CIG arra figyelmeztetett, hogy az adóelõnyök maximális kihasználásához 650 ezer forintos éves befizetést kell teljesíteni, ugyanakkor tisztában vannak vele, hogy a fiatalabb korosztály megtakarítási képessége jellemzõen korlátozott, õk sokszor nem tudnak évi 150-200 ezer forintnál többet a biztosításra fordítani. Azt várják, hogy a nyugdíjbiztosítási portfóliójuk átlagos díja valahova e két érték közé esik majd, nem messze attól az átlagdíjtól, ami az életbiztosító unit-linked portfóliójára eddig is jellemzõ volt. A hangsúlyozottan eltérõ üzletpolitikát folytató Magyar Posta Életbiztosítónál az éves díj 120 ezer forint körül alakul, azaz a postán az ügyfelek jellemzõen havi 10 ezer forintos díjat fizetnek.

Az Uniqánál is azt tapasztalják, hogy nyugdíjbiztosításokat jellemzõen magasabb átlagdíjjal kötik, mint az egyéb megtakarítási biztosításokat. Ebben szerepet játszhat az is, hogy a nyugdíjukhoz már közelebb állóknak magasabb összeget kell félretenniük annak érdekében, hogy érdemi nyugdíjszolgáltatáshoz juthassanak a lejáratkor.