Egészségügyi ellátás a mobilunkról: így csökkenthetõk a kórházi költségek
2014.04.14
A Bizottság nemrégiben konzultációt indított az m-egészségügyrõl. Ennek keretében arra keres választ, hogy miként javítható az európai polgárok egészségi állapota és jólléte mobileszközök – mobiltelefonok, tábla számítógépek (tabletek), betegfigyelõ eszközök és más vezeték nélküli készülékek – segítségével.

Az Európai Bizottság alelnöke, NeelieKroesEU, a digitális menetrendért felelõs biztos szerint: „Az m-egészségügy segítségével kevésbé gyakran lesz szükség költséges kórházi vizsgálatokra, a polgárok pedig nagyobb felelõsséget tudnak vállalni egészségi állapotukért. Hozzájárul ahhoz a szemléletváltáshoz is, amely során a hangsúly a betegség kezelésérõl a megelõzésre tevõdik át.” Emellett a mobilalkalmazások (az úgynevezett „appok”) virágzó ágazata és a vállalkozók számára is kedvezõ lehetõségeket teremt.

Tonio Borg, az Európai Bizottság egészségpolitikai biztosa a következõket nyilatkozta: „Az m-egészségügyben jelentõs potenciál rejlik arra, hogy a betegek pozícióját és felelõsségvállalását erõsítve tudatosabbá tegye õket egészségi állapotuk menedzselése és egészségük megõrzése terén. Emellett javítja az egészségügyi ellátás színvonalát, és támogatja az egészségügyi szakemberek által végzett munkát.” Az m-egészségügyi megoldások feltérképezése hozzájárulhat a korszerû, hatékony és fenntartható egészségügyi rendszerekhez.”

Hogyan segíthet az m-egészségügy?

Az m-egészségügyi szolgáltatások:

  • nagyobb kontrollt adnak a betegek kezébe, így erõsödik a betegautonómia, aminek eredményeképpen a hangsúly a megelõzésre tevõdik át
  • az egészségügyi rendszer hatékonyabbá válik, és jelentõs megtakarításokat érhet el
  • az innovatív szolgáltatások, az induló vállalkozások és a mobilalkalmazások ágazata számára óriási lehetõségek jönnek létre.

Példák m-egészségügyi szolgáltatásokra

  • életfunkciók (például vérnyomás) mérésére alkalmas app
  • cukorbetegek számára inzulin beadását segítõ app, amely jeleket továbbítva felügyeli az adagolást
  • gyógyszer bevételére figyelmeztetõ applikáció
  • olyan alkalmazás, amely az egészségi állapot és a jó közérzet javítása érdekében testmozgással vagy táplálkozással kapcsolatos tanácsokat oszt meg a felhasználóval

Ha például valaki veseelégtelenségben szenved, okostelefonján nemsokára figyelemmel tudja kísérni a dialízist. Már léteznek a stressz kezelését célzó alkalmazások. Az Ausztriai Graz kórházának egészségügyi dolgozói pedig az új mobilrendszer révén jóval hatékonyabbá tudták tenni munkafolyamataikat.

Ígéretes kilátások

Jelenleg csaknem 100000 m-egészségügyi alkalmazás létezik. Ezek különbözõ platformokon érhetõk el (iTunes, Google play, Windows Marketplace, BlackBerry World). A 20 legnépszerûbb sport-, fitnesz- és egészségügyi alkalmazást világszerte már 231 millió alkalommal töltötték le. 2017-re az egész világon 3,4 milliárdnyian rendelkeznek majd okostelefonnal, és e felhasználók fele m-egészségügyi alkalmazást is használ majd. 2017-re – ha a kínált lehetõségeket maradéktalanul ki tudjuk használni – az m-egészségügy 99 milliárd euró megtakarítást tehet lehetõvé az EU-ban. A „behálózott kontinensrõl” szóló jogalkotási csomag európai parlamenti támogatásával egy lépéssel közelebb kerültünk az innovatív szolgáltatások fejlõdéséhez az EU-ban.

A PwC és a GSMA egy korábbi tanulmányában arra hívta fel a figyelmet, hogy 2017-re az m-egészségügynek köszönhetõen összesen akár 99 milliárd euróval csökkenhetnek az egészségügyi kiadások az EU-ban. A legnagyobb megtakarítást a wellness/megelõzés (69 milliárd euró) és a kezelés/megfigyelés (32 milliárd euró) területeken lehetne elérni, figyelembe véve az m-egészségügyhöz szükséges munkaerõ költségeit (6,2 milliárd euró) is.

Mire kell figyelmet fordítani?

Kellõ figyelmet szentelni az olyan kérdéseknek, mint az m-egészségügyi alkalmazások biztonságossága, az adatok felhasználásával kapcsolatos aggodalmak, a rendelkezésre álló megoldások közötti interoperabilitás hiánya, valamint az, hogy az érdekeltek nem ismerik kellõképpen az életmód- és egészségtámogató alkalmazásokra vonatkozó jogi követelményeket (például az adatvédelmi szabályokat). További kérdés, hogy az alkalmazások orvostechnikai eszközöknek minõsülnek-e, és van-e szükség CE-jelölésre. Fontos, hogy az egészségügy szakemberek és a polgárok bizalma megerõsödjön az m-egészségügy szolgáltatások iránt, és segítséget kapjanak az ilyen szolgáltatások hatékony igénybevételéhez.

Milyen kérdések szerepelnek a konzultációban?

Az egészségügyi szakemberek, a betegszervezetek és más egészségügyi szervezetek, a hatóságok, az alkalmazásfejlesztõk, a mobileszközök gyártói, magánszemélyek és egyéb érdekelt felek 2014. július 3-ig adhatnak választ a konzultáció során feltett kérdésekre. Példák a kérdésekre:

  • A biztonságosság és a teljesítmény tekintetében milyen követelmények vonatkoznak az életmód- és egészségtámogató alkalmazásokra?
  • Milyen biztosítékok szavatolják az egészségügyi adatok biztonságos kezelését az m-egészségügy keretében?
  • Hogyan lehet az m-egészségügyi vállalkozásokat a legeredményesebben támogatni Európában?

Az EU finanszírozást is nyújt az m-egészségügyre irányuló kutatás számára. A Bizottság 2014 végén közzéteszi a válaszokból készített összegzést. Az esetleges szakpolitikai fellépések 2015-re várhatók.