Milliós kórházi költségek, ellopott értékek - tavaly Görögország vitte a prímet
2013.07.18
Idén is népszerûek a tengerpartok a magyarok körében. Nem árt azonban vigyázni: külföldön egy egyszerû rosszullét, vagy ambuláns kezelés is több tíz vagy százezer forintos költséget jelenthet, komolyabb esetekben pedig akár milliókra is rúghat a számla, egy megrongálódott adathordozó miatt pedig nyaralási fotóink elvesztése okozhat felbecsülhetetlen eszmei kárt, vagy több tízezres adatmentési költséget. A nyaralóknak ezért különösen ajánlott, hogy megfelelõ biztosítással induljanak útnak.

A bankkártyához járó biztosítások és az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem mindig nyújtanak elegendõ fedezetet. A Generali csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB) kifejezetten a tengerparton nyaralók igényeit figyelembe véve állította össze Tengerpart és Air Holiday utasbiztosításait, amelyek még akár az induláskor is megköthetõk az interneten, vagy egy okostelefon segítségével. Illetve ezek az utasbiztosítások kiegészíthetõk az egyedülálló Flash Doktor fotóbiztosítással is.

Az Európai Utazási Biztosító (EUB) tapasztalatai szerint nyáron a legtöbb káresetet a tengerparti üdülõhelyekrõl jelentik be: tavaly például a leggyakrabban Görögországból, Egyiptomból, Bulgáriából és Horvátországból kértek segítséget a hazai ügyfelek. Egészségügyi költségek jellemzõen betegségek miatt merülnek fel – a mediterrán országokba látogatóknak gyakran kell orvoshoz fordulniuk például gyomorrontás miatt –, de a külföldön elõforduló balesetek sem ritkák, amelyek közül már a kisebb sérülések is komoly költségekkel járhatnak. „A hazai árakhoz szokott magyar lakosság nincs tisztában a külföldi ellátó intézmények árszínvonalával, arról nem beszélve, hogy a népszerû tengerparti nyaralóhelyeken gyakran csak magánkórházak mûködnek még drágább szolgáltatásokkal. Egyik ügyfelünk például Görögországban kapott gyomorrontást, ami miatt 2 napos kórházi kezelésre szorult. Ez a rövid lefolyású, a mediterrán országokban mindennapos megbetegedés közel 300.000 Ft-jába került volna érvényes utasbiztosítás nélkül” – mondta el Lengyel Márk, az EUB vezérigazgatója. 

Gyakoriak a poggyászkárok, lopások is, a legjellemzõbb, hogy a nyaralóktól a strandon vagy gépkocsijukból tulajdonítják el értékeiket. Az utazás alatt készített fotók és videofelvételek tulajdonosuk számára szintén igen értékesek, éppen ezért az adathordozók károsodása komoly veszteséget jelenthet. Az adatok helyreállításának borsos (akár 50.000 Ft-os) árát pedig sokan nem engedhetik meg maguknak.

Mindezek miatt érdemes a nyaralás elõtt megfelelõ utasbiztosítást kötni – a bankkártyához járó biztosítások és az Európai Gazdasági Térségben érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártya sokszor nem elég:

  • A bankkártyához, hitelkártyához járó utasbiztosítás általában csak korlátozottan, alacsony értékhatárig téríti a felmerülõ költségeket, így – fõleg ha egy távoli országba tervezünk nyaralást – mindenképpen javasolt egy nagyobb fedezettel rendelkezõ, szélesebb szolgáltatáscsomagot nyújtó utasbiztosítás megkötése is.
  • Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) kiváltása javasolt, ha egy uniós tagországba utazunk. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy ez nem tartalmaz segítségnyújtási szolgáltatásokat – ilyen például a hazaszállítás megszervezése mentõautóval vagy repülõvel, szállás biztosítása vagy tolmácsszolgáltatás – és ezek költségeinek átvállalását.

Az optimális utazásbiztosítással a betegellátás és a költségek térítése mellett szükség esetén akár orvosi kíséretet is kaphatunk, illetve amennyiben szükséges, itthonról megszervezik a szállás és a repülõjegy átfoglalását, sõt a nyelvi akadályok leküzdésében is segítenek.

„Egy másik ügyfelünk egy egyiptomi búvártúrán a nyílt tengeren lett rosszul, búvármentõ hajót indítottak érte. A gyógyuláshoz hiperbár kamrás és kórházi kezelésre volt szükség. Helyi partnerünk segítségével folyamatosan kapcsolatban voltunk a kórházzal, hogy hozzátartozói is rendszeres tájékoztatást kapjanak az állapotáról, illetve amikor ez lehetségessé vált, megszerveztük hazaszállítását. Nyolc napos külföldi kórházi tartózkodás után kezelése Magyarországon folytatódott. A számla végösszege ebben az esetben körülbelül 12 millió Ft volt, melyet biztosítása teljes egészében fedezett” – említett egy tavalyi esetet Lengyel Márk.

Az EUB-nál már akár napi párszáz forintos díj ellenében is biztosíthatják nyaralásukat az ügyfelek. A speciálisan tengerparti utakra összeállított szolgáltatások fedezetet nyújtanak például a búvárkodás esetén bekövetkezõ balesetekre, a strandi lopásokra, a népszerû vízi sportokra és vízisport-eszközökre. A Flash Doktor biztosítás keretein belül a társaság a digitális fényképezõgépen, kamera vagy telefon memóriakártyáján tárolt adatok elvesztése esetén szükségessé váló adatmentés költségeit is fedezi.

Az ingyenesen letölthetõ mobiEUB mobilalkalmazás segítségével okostelefonon, bankkártyás fizetéssel egyszerûen megköthetõ az utasbiztosítás az ország elhagyása elõtt. A mobiEUB alkalmazáson keresztül a társaság több, kifejezetten nyaraláshoz, repülõúthoz ajánlott biztosítása is megköthetõ (Top, Air Holiday Top, Air Holiday Extra, Tengerpart Top).