Íme a legnagyobb magyar tulajdonú bank
2014.04.16
Egy évvel ezelõtt vásárolta fel a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. a Banco Popolare bankcsoport magyarországi leányvállalatát. Mára – az értékalapú banki szolgáltatás elterjedésének köszönhetõen – a MagNet Bank a legnagyobb 100%-ban magyar, magántulajdonban lévõ bankká vált.

A tavalyi akvizíció célja nemcsak az volt, hogy a MagNet Bank elérje a méretgazdaságosság szempontjából megfelelõ szintet, hanem az is, hogy megmentse a bezárástól a Banco Popolare magyar leányvállalatát és minél több munkahelyet õrizzen meg. A felvásárlás után a MagNet Bank mérlegfõösszege a korábbi 83 888 millió forintról 117 589 millió forintra, a létszám a korábbi 151-rõl 227-re, a banki tevékenység adózott nyeresége pedig a 2012-es 102 millió forintról 312 millió forintra nõtt.

Az akvizícióval szinte egy idõben a MagNet Bank visszavásárolta tulajdonrészét a La Caixa-tól, Spanyolország harmadik legnagyobb bankjától, így 100%-osan magyar tulajdonba került. Jelenleg a bank 29 035 darab folyószámlát kezel 16 432 millió forint értékben, a folyószámlák darabszáma havonta közel ezerrel nõ. A bank 2014. március 30-i adatok szerint mintegy 56 841 millió forint értékben kezel betéteket és 44 935 millió forint értékben helyezett ki hitelt.

Az eredményekrõl szólva Fáy Zsolt, az igazgatóság elnöke elmondta: „A MagNet Bank egy merõben újszerû banki formát honosított meg Magyarországon, a közösségi vagy más néven értékalapú bankot. A hagyományos banki mûködéssel szemben, a közösségi banki rendszerben az üzletpolitika középpontjában a fenntartható fejlõdés áll, a szereplõk (ügyfelek, tulajdonosok, menedzsment) között összefogás alakul ki a közösségi célok érdekében, a döntéseket nem a profitmaximalizálás vezérli, a növekedés pedig nem cél, hanem következmény. A MagNet Bank eddigi sikere azt bizonyítja, hogy az újfajta banki modellt pozitívan fogadják az ügyfelek, és egyre többen részesítik elõnyben a hagyományos bankolási módszerekkel szemben.”