Gyermekek milliói maradtak ki a közlekedésbiztonsági oktatásból
2021.01.25

2020-ban a járvány miatti lezárások miatt Európa szerte elmaradtak a közlekedésbiztonsági órák, melyeken a gyerekek megtanulhatják a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedés alapvetéseit – ez derül ki az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) és partnerei által készített jelentésből. A megkérdezett oktatási szakértők közül sokan ugyanakkor úgy vélik, hogy a lezárások nyomán olyan innovatív megoldások is születtek, amik a jövőben is hasznosak lehetnek.

Az iskolák távoktatásra történő átállása miatt számos országban háttérbe szorult a közlekedésbiztonsági oktatás az alaptantárgyakkal szemben, így 2020-ban jóval kevesebb gyerek részesült ilyen jellegű képzésben, mint a megelőző években.

Szerencsére azonban a közlekedésbiztonságról és a mobilitásról szóló oktatási anyagokat is elkezdték digitalizálni és aktívan népszerűsíteni az iskolák, tanárok és a szülők körében. Több ország és szervezet digitális platformokat hozott létre, ahol az oktatási anyagokat összegyűjtötték és bemutatták. Néhány országban a kapcsolódó tanárképzést is online tartották meg.

A közlekedésbiztonsági oktatás jövőbeni lehetőségeit illetően a megkérdezett szakértők többsége úgy vélte, hogy a tanítás digitalizálása folytatódni fog. Ugyanakkor a közlekedésbiztonsági oktatás egyes aspektusai nem valósíthatók meg távolról, ilyen például a kerékpáros képzés. A távoktatás tehát nem tudja teljesen helyettesíteni a személyes tanítást.

A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a közlekedésbiztonsági oktatásnak abból a szempontból is fejlődnie kell, hogy tükrözze a mobilitás olyan változásait, amelyeket a járvány felgyorsított, így például a gyalog, rollerrel vagy kerékpárral történő iskolába jutás előtérbe kerülését.

A jelentés 11 európai ország közúti közlekedési oktatási szakértőinek segítségével készült. Hazánk nem vett részt a felmérésben, de valószínűsíthetően itthon is nagyrészt elmaradtak a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos oktatások. 2020-ban a MABISZ és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága által szervezett programsorozat, a Biztonság Hete is online térben zajlott, a megelőző évek hagyományos élő rendezvénysorozatával szemben. A Biztonság Hete közlekedésbiztonsági fókusszal zajlik, de az együttműködők közreműködése révén és tevékenységük bemutatásával nagyon sok más szempontból is erősíteni kívánja a gyermekek és a családok biztonságát. A kezdeményezők vállalt célja és törekvése az is, hogy a Biztonság Hete, mint tematikus hét a közoktatás rendjében is helyet kapjon.