Biztonság hete

 


Biztonság Hete

Biztonság Hete 2023 – Együtt a biztonságért

A MABISZ és az Országos Rendőr-Főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága társszervezésben 2017 óta megvalósuló Biztonság Hete programsorozat 2023-ban már hetedik alkalommal jelentkezik.

Harmadik éve kerül sor – szintén a MABISZ javaslatára – a ’Child Safety’ néven létrejött, közép-európai biztosítási szövetségek által koordinált nemzetközi baleset-megelőzési együttműködésre.

A legtöbb baleset tudatos magatartással, megfelelő odafigyeléssel és néhány alapszabály betartásával elkerülhető, a kockázatok megfelelő kezelésével az életünk biztonságosabbá tehető. Erre kívánja ráirányítani a figyelmet a Biztonság Hete, amely elsősorban a gyermekekhez és a családokhoz szól, de minden honfitársunk és a sajtó érdeklődésére is számot tart. A Biztonság Hete a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kezdeményezésére, az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottságával (ORFK-OBB) karöltve jött létre. A tematikus hét apropóját az adta, hogy szeptember 20-a 1954. óta a gyermekek világnapja, és 1993. óta biztosítási világnap is. Ugyanígy szeptemberben rendezik meg az európai rendőrségi szervezet, a ROADPOL által kezdeményezett Safety Day(s) elnevezésű programot is https://www.roadpol.eu/index.php/calendar-dates/66-roadpol-safety-days-3.

Az elmúlt években több, mint 75.000 magyarországi diák vett részt a Biztonság Hete programjain. A szakértők látványos bemutatók és érdekes előadások segítségével hívták fel a gyermekek figyelmét a mindennapi kockázatokra, veszélyekre, azok helyes kezelésére, a balesetek megelőzésének fontosságára és módjára, a biztonság legkülönbözőbb aspektusaira. A program aktív résztvevői a Rendőrség, a Katasztrófavédelem, a Vöröskereszt és számos egyéb közreműködő szervezet szakdolgozói, valamint biztosítási szakemberek. A több, mint húsz együttműködő szervezet a biztonságot a lehető legszélesebb értelemben véve igyekszik ráirányítani a figyelmet a gyakorlati tudnivalókra, a közlekedésbiztonságtól kezdve az általános balesetmegelőzésen, tűzmegelőzésen és a vagyonbiztonságon át a munkavédelemig, vagy éppen a hulladékbiztonságig. (Az önzetlen együttműködő szervezetek listája elérhető itt: https://mabisz.hu/biztonsaghete/ .) A témahét egyes helyszínein készült filmek, beszámolók megtekinthetőek a Rendőrség hivatalos oldalán és a Biztonság Hete YouTube csatornán: : https://kreszvaltozas.hu/?s=biztons%C3%A1g+hete a https://www.youtube.com/channel/UCPzf22ufanEy1DP7Zj27F0A/about.

A hetet a szervezők a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen nyitják meg, majd minden megyében iskolai programok, családi napok, balesetmegelőzési bemutatók zajlanak. A színes, tematikus hét záróeseménye a zsámbéki Driving Camp-ről jelentkezik, szeptember 23-án, a NIT Hungary ’5 tengelyen biztonságban’ verseny és családi nap rendezvényével együttműködve. Az idei eseményen a résztvevők külön is fel szeretnék hívni a figyelmet a passzív biztonsági eszközök (különösen a biztonsági öv) használatának fontosságára, az elektro-mobilitási eszközökkel és a gyalogos-átkelőhelyen való szabályos közlekedésre.

A közlekedésbiztonság szempontjából az egész szeptember hónap az iskolakezdés és a gyermekekre való nagyobb odafigyelés jegyében telik egész Közép-Európában. Erre tekintettel jött létre a Child Safety program, amely számos régióbeli biztosítási szövetség párhuzamos baleset-megelőzési programjait tömöríti. Az együttműködés kezdetén készül kisfilm elérhető a Biztonság Hete youtube csatornán is: https://www.youtube.com/watch?v=3AqiE7z866o

A Biztonság Hete tematikus hét eseményei helyi szinten sokszor szerves együttműködésben valósulnak meg az Európai Mobilitási Hét rendezvényeivel, aminek hátterét adja a Biztonság Hete szervezőinek és az Építési és Közlekedési Minisztériumnak, mint az EMH hazai felelősének összefogása is. A két tematikus hét időben is évről évre egymással párhuzamosan zajlik (szeptember harmadik hetében), üzeneteik is közel állnak egymáshoz és az együttműködők, érintettek is lényegében azonosak: a családok, gyermekek és felnőttek, iskolák és önkormányzatok, és a látványos bemutatók kiállítói, mint a rendőrség, katasztrófavédelem és más szervezetek.

Bízunk benne, hogy ezek programhetek az egész társadalom javára hozzájárulnak a biztonság erősítéséhez, az egész Európára vonatkozóan kitűzött balesetmegelőzési célok eléréséhez! Ld. Vision Zero kezdeményezés: https://transport.ec.europa.eu/news-events/news/european-commission-welcomes-launch-global-plan-un-decade-action-road-safety-2021-2030-2021-10-28_en.

Biztonság Hete 2022 – Gazdagodó programválaszték

A MABISZ és az Országos Rendőr-Főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága társszervezésben 2022-ben már a hatodik alkalommal rendezték meg a Biztonság Hete programhetet, ismét szerte az országban. Szeptember 19-24 között több tucat helyszínen, nagyszámú együttműködő szervezet tartott közlekedésbiztonsági, az általános biztonsági ismereteket erősítő programokat. A Biztonság Hetét szeptember 19-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen nyitották meg, a zárónapnak szeptember 24-én a zsámbéki Camping Drive adott otthont. A valamennyi megyére kiterjedő országos helyszíneken mintegy tizenötezer gyerekhez jutott el a Biztonság Hete legfontosabb üzenete: kis odafigyeléssel a balesetek többsége elkerülhető. A balesetmegelőzés céljait szolgálja az az egyedülálló előfutár drón fejlesztés is, amelyet kutatói szintén ezekben a napokban mutattak be a szélesebb nyilvánosságnak. A kutatók legjobb tudomása szerint a világon egyedülálló előfutár drón fejlesztés célja, hogy a vonuló készenléti egységet (mentő, tűzoltó, rendőrautó) egy kamerával ellátott drón kísérje a levegőben, lehetőleg az egység előtt haladva. Így előre beláthatóvá válnak a sofőr elől takart területek, és az onnan érkező veszélyekre a sofőr figyelmeztethető. Ezáltal megelőzhetők az olyan tragédiák, mint amilyen a csepeli májusi mentőbaleset volt.

Biztonság Hete 2021 – Ismét helyszíni rendezvények

A MABISZ és az Országos Rendőr-Főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága társszervezésben létrejött Biztonság Hete programsorozat 2021-ben már az ötödik alkalommal jelentkezik. A tavalyi kényszerű szünet után ismét helyszíni rendezvényekkel, országosan. Szeptember 20-25 között közel háromtucat helyszínen, húsznál is több együttműködő szervezet (lásd az oldalon lejjebb) bevonásával szerveződik valamilyen közlekedésbiztonsági, az általános biztonsági ismereteket erősítő programsorozat. A Biztonság Hete rendezvényein az évek során több, mint 50.000 diák vett részt személyesen, a helyszíni videók, online üzenetek megtekintőinek száma több, mint kétmillió: https://www.youtube.com/c/Biztons%C3%A1gHete/videos.

Az eseménysorozat 2021-ben már nemzetközi szinten jelentkezik, hiszen magyar kezdeményezésre, Child Safety néven már nyolc közép-európai ország biztosítási szövetségei révén valósul meg közlekedésbiztonsági aktivitás szeptemberben.Az erről szóló magyar, illetve angol nyelvű kisfilm a https://www.youtube.com/watch?v=YC0eh4tSaAc valamint a https://www.youtube.com/watch?v=13XO8DwDovk linkeken tekinthető meg.

A Biztonság Hete ünnepélyes megnyitóját és a Biztonság Hete kiállítást ezúttal is – mint már 2019 óta hagyományosan – a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezik meg, szeptember 20-án, a rendőrség, katasztrófavédelem (Országos Tűzmegelőzési Bizottság) és számos együttműködő Partner képviselőinek részvételével. A tematikus hetet a tervek szerint Dr. Palkovics László miniszter úr nyitja meg.

A MABISZ több, a fiatal generációknak szóló kezdeményezést időzített a Biztonság Hetéhez. Az általános iskolásokat szeptemberben a nekik szóló képregénysorozat legfrissebb, tizedik része szólítja meg (https://mabisz.hu/wp-content/uploads/2021/08/kepregeny-10-resz.pdf).  A mostani kaland a közlekedésbiztonsági ismereteiket gyarapítja, mintegy felvezetve az idei Biztonság Hetét. A nyár eleje óta pörög az online térben a megújult Biztonságkerék – Forgasd ki a jövőd! játék. Az értékes nyereményeket is kínáló edukációs programot a tavalyi indulása óta eddig több mint tízezren kerestek fel. A korábbi változat végig kísérte a játékosokat a középiskolától a nyugdíjig tartó játéktábla életszakaszain, biztosítási ismeretekkel körítve. Az új játékra kattintók (https://biztonsagkerek.hu/) emellett „biztonsági párbajra” is kihívhatják barátaikat, ismerőseiket, vagy felmérhetik kockázatvállalási hajlandóságukat. Idén második alkalommal az egyetemisták mellett a középiskolások is szabadjára engedhetik fantáziájukat a Biztosítsd Be Magad! (BBM) esettanulmány versenyen, amely ezúttal a jövő biztosításai körül forog. Az érdeklődő csapatok a BBM Facebook oldalán meghirdetett linken regisztrálhatják magukat. 

Biztonság Hete 2020: online térben

A Biztonság Hete 2020-ban a koronavírus okozta helyzetre tekintettel a világhálón jelentkezik. Nézd meg a korábbi rendezvényeinkről készült beszámolókat, és keresd az új videókat a Biztonság Hete együttműködő partnerei részéről a You Tube-on. Játssz velünk a Biztonság Kerék – Forgasd ki a jövőd! online társasjátékon, és nyerd meg az értékes nyeremények valamelyikét! www.biztonsagkerek.hu

Biztonság Hete 2019 – Bővülő együttműködés, izgalmas programok

A MABISZ kezdeményezésére elindult Biztonság Hete tematikus programhét 2019-ben már harmadik alkalommal jelentkezik.

Az Országos Rendőr-Főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) és a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által megrendezett Biztonság Hetére 2019-ben szeptember 23-28. között kerül sor. Az országos programsorozat megnyitóját szeptember 23-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezik meg. Az ezt követő országjáró rendezvény minden megyében várja a 9-14 éves korosztály tagjait, akik közül több tízezren találkozhatnak a széleskörű együttműködés szereplőivel.

A Biztonság Hete célja a mindennapok biztonságának erősítése, amit nemcsak a közlekedési balesetek és egyéb sérülések megelőzése révén szolgál, hanem a biztonságot igen tágan értelmezve más területeken is értéket teremt.

Ennek jegyében a Biztonság Hete közlekedésbiztonsági fókusszal zajlik, de az együttműködők közreműködése révén és tevékenységük bemutatásával nagyon sok más szempontból is erősíteni kívánja a gyermekek és a családok biztonságát. A héten szó lesz közlekedésbiztonságról, helyes magatartási formákról, passzív biztonsági eszközökről, és azok alkalmazásáról, a katasztrófavédelem és a kutyás mentőszolgálatok révén mentési feladatokról, és tűzmegelőzésről, társterületként a foglalkoztatásban igen kiemelt munkavédelemről is. Hangsúlyt helyezünk a mindenkit érintő élelmiszerbiztonságra, a biztonságos ivóvíz fontosságára, és ha már a vízről van szó, árvízvédelemre is. A biztosítások mindezek kapcsán szóba kerülnek, éppúgy, ahogy a vagyonbiztonsági kérdéseknél, vagy akár a háztartási- és sportbalesetek megelőzése, kezelése kapcsán. Mindemellett a hulladékbiztonság, a biztonságos mobilhasználat, vagy az erdőtüzek megelőzése is napirenden lesz.

A hét záróeseményének már hagyományosan Újbuda Önkormányzata ad otthon, a Bikás parkban, szeptember 28-án.

A témahéten több tucat szervezet működik együtt és várja a helyszíni érdeklődőket, és a sajtó munkatársait is.

A kezdeményezők vállalt célja és törekvése az is, hogy a Biztonság Hete, mint tematikus hét a közoktatás rendjében is helyet kapjon.

Várható menetrend

  • Szeptember 23. Ünnepélyes nyitórendezvény és sajtótájékoztató – Nemzeti Közszolgálati Egyetem
  • Szeptember 23-27. Megyei programok a rendőrség szervezésében a Biztonság Hetén
  • Szeptember 28. Záró rendezvény és családi nap – Újbuda – Bikás park

Biztonság Hete YouTube csatorna

A Biztonság Hete eseményeiről a MABISZ és az ORFK a Biztonság Hete You Tube csatornán is beszámol.

Először 2017 szeptemberében, Budapest több kerületében (II., VIII., IX., XVIII., XXII.) és Pest megye hat városában (Cegléd, Göd, Monor, Nagykőrös, Szentendre, Vác) találkozhattak a helyi általános iskolák gyerekei és tanáraik a mindennapok biztonságát szolgáló-segítő és a közlekedési, otthoni baleseteknél érintett szakmai szervezetek képviselőivel. A rendőrség és katasztrófavédelem, illetve a vöröskeresztes szakdolgozók látványos bemutatói mellett biztosítási szakemberek hívták fel a gyerekek figyelmét a mindennapi kockázatokra, veszélyekre, azok helyes kezelésére, a balesetek megelőzésének fontosságára és módjára. A program – melyre hagyományosan szeptemberben kerül sor – mára szeptemberi, hagyományos, országos rendezvénysorozattá nőtte ki magát, több mint húsz országos szervezettel és sok ezer résztvevővel.

Biztonság Hete 2019 – Oktatási segédletek

A 2019-es Biztonság Hete országos rendezvénysorozaton a MABISZ oktatási szakértői a különböző helyszíneken egységes tematika alapján, játékos formában szeretnék közelebb hozni az iskolás korosztályokhoz a biztonság témáját. Ezt a célt szolgálja az a képregénysorozat is, amely a 9-14 éves korosztálynak magyaráz el biztosítási alapfogalmakat, illetve az az oktatási segédanyag, amely az e felett lévő korosztályt célozza meg. A középiskolások számára a MABISZ által kifejlesztett, és az Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézet (OFI) által jóváhagyott tananyagtartalom alapján készült gyakorlatias, interaktív segédanyag önállóan, személyes szakértői jelenlét nélkül is feldolgozható minden osztályban és csoportban.

Biztonság Hete – Online játékkal

A témahét keretein belül elindult egy középiskolásoknak szóló edukációs online játék is, amiben a diákok egy fiatalokból álló társaság külföldi vakációját kísérik nyomon és egy játékos történeten keresztül válaszolnak a biztonsággal és balesetmegelőzéssel kapcsolatos kérdésekre. A kitöltők között ajándékcsomagokat sorsolunk ki.

Biztonság Hete 2018 – Kerekasztal-beszélgetés a felelős szórakozásról

A Biztonság Hete,- immár országos rendezvénysorozat – keretein belül került sor a „Szórakozz felelősen” témájú kerekasztal-beszélgetésre a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A beszélgetés során számos partner figyelmeztette a fiatalságot az őket érintő veszélyekre, melyeket saját, személyes történeteiken keresztül mutattak be. A meghívott partnerek között volt Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, Besenyei Péter műrepülő világbajnok, repülőoktató, Dr. Farkas Ramón, a MABISZ életbiztosítási ágazat vezetője, Benis Dániel a Sziget Fesztivál műszaki és biztonsági vezetője, valamint Takács Ákos, a Redbull Marketing Managere.

Bővebben

Biztonság Hete – Hagyományteremtő programhét

A MABISZ valamint a fővárosi és országos rendőri szervek kezdeményezésére 2017-ben először rendezték meg szeptember 18-22 között Budapest öt kerületében valamint hat Pest megyei városban a Biztonság Hetét, kapcsolódva a szeptember 20-i biztosítási világnaphoz, valamint a 21-i nemzetközi EDWARD Day-hez (European Day Without A Road Death – Európai Nap Közúti Áldozat Nélkül).

Bővebben

Együttműködő partnerek

A „Biztonság Hete” tematikus hét kiemelt célcsoportja az általános iskolák felső tagozata. Az évente több ezer gyermek részvételével zajló hatalmas összefogás korábbi, illetve jelenlegi együttműködő partnerei:

Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága

Magyar Biztosítók Szövetsége

Rendőrség Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által működtetett Országos Tűzmegelőzési Bizottság

Magyar Vöröskereszt és a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei szervezete

Közlekedéstudományi Intézet

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Magyar Autóklub

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Megyei Balesetmegelőzési Bizottságok

Országos Polgárőr Szövetség

Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata

FKF Nonprofit Zrt.

Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetsége

Közlekedéstudományi Egyesület

Bringaakadémia

Magyar Víziközmű Szövetség

Országos Vízügyi Főigazgatóság

ABUS Hungária Kft.

Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége

Budapesti Közlekedési Központ

Belügyminisztérium

Pénzügyminisztérium

a korábbi Emberi Erőforrások Minisztériuma

Technológiai és Ipari Minisztérium (korábban Innovációs és Technológiai Minisztérium),

HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt.

Országos Mentőszolgálat

Magyar Judo Szövetség

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata

Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NIT Hungary

Partnerség a Közlekedésbiztonságért Egyesület /HRSP

MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Széchenyi Egyetem – University of Győr

Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja

továbbá a rendőrség, a katasztrófavédelem, és a polgárőrség kerületi/városi testületei, csatlakozó kerületi, megyei, települési önkormányzatok, önkéntesek sokasága – köztük számos biztosítási szakember.

Kiemelt szerep jut a programban résztvevő iskoláknak és pedagógusoknak, akik lehetővé teszik, hogy a diákok részt vegyenek a biztonságukat szolgáló rendezvényeken.

A Biztonság Hete nyilvánvaló baleset-megelőzési céljai mellett az együttműködés hozzáadott értéke, hogy a résztvevőknek a Biztonság Hete kapcsán kialakult, illetve megerősödött gyümölcsöző együttműködése további programok megvalósítását is szolgálja.