Szerbiában túl sok a bank és biztosító
2014.04.28
A szerbiai piac számára túl sok az országban jelenlévõ 29 bank és 28 biztosítótársaság, ezért a közeljövõben a számuk csökkenése várható - írta vasárnap a Vecernje Novosti címû belgrádi napilap internetes oldalán.

A szerbiai bankszektor tavaly mintegy 18 millió eurós (5,57 milliárd forint) veszteséget szenvedett - mondta a lapnak Zoran Grubisic, a belgrádi bankakadémia professzora.

Ezt az egyes bankok rossz hitelkihelyezései okozták. Hozzátette, hogy számos pénzintézet folytat nyereséges tevékenységet az országban, amelyek jelentõs tõkét vonzanak Szerbiába. Elismerte azonban azt, hogy a 7 milliós nyugat-balkáni országnak 29 különbözõ bank nagyon sok, ezért szerinte a közeljövõben egyes pénzintézetek elhagyják majd Szerbiát, míg másokat az ott maradó bankok vehetnek át.

A Szerbiai Nemzeti Bank hivatalos adatai szerint 2013-ban a bankok majdnem fele veszteséggel zárta az évet. Ezzel összecseng a Szerbiai Bankszövetség jelentése, amelybõl kiderül az is, hogy a veszteség oka a hitelezési aktivitás 10 százalékos visszaesése, a hitelkamatok csökkenése, illetve az, hogy mintegy 3 milliárd eurónyi (928,5 milliárd forint) banki kölcsön visszafizetése késik.

2004 óta a tavalyi volt az egyetlen olyan év, amikor veszteséggel zárt a bankszektor.