A biztosítás kulcsfontosságú a rák elleni küzdelemben
2021.02.04

Február 4. világszerte a rák elleni küzdelem világnapja. Bár a címlapokat ma mindenütt a világjárvány uralja, nem szabad megfeledkeznünk a rák jelentette veszélyről sem. A probléma ráadásul sürgető, hiszen statisztikák szerint a rák kialakulásának valószínűsége 75 éves kor előtt 20 százalék, világszerte minden tizedik ember rák következtében hal meg. Különösen nagy problémát jelent ez Európában, ahol a világ népességének mindössze 9 százaléka él, mégis a megbetegedések 25%-a a kontinenst érinti. A WHO előrejelzése szerint a következő 20 évben az új rákdiagnózisok száma 56%-kal, a halálozásoké pedig akár 63%-kal emelkedhet.

Az alábbi cikk szerzője Michael Haas, a Swiss Re viszontbiztosító társaság régiós ügyfélmenedzsere. A teljes cikk itt tölthető le.

Közép- és Kelet-Európában (Oroszországot és Ukrajnát is beleértve) 2020-ban 1 314 193 új rákos esetet regisztráltak és 695 828 ember halt meg rákban. A szív- és érrendszeri betegségek után a rák a leggyakoribb halálok a régiónkban. Az esetek egyharmada korai diagnózissal és kezeléssel megelőzhető lenne.

Bár egyetlen biztosítás sem képes gyógyítani a rákot, azonban egy jó biztosítás fontos lehet a rák elleni küzdelemben. Sok esetben a diagnózist ugyanis pénzügyi akadályok nehezítik. A beteg tulajdonképpen két csatát vív: a rák ugyanis gyarkan munkaképtelenséget vagy lecsökkent munkaidőt, így csökkenő jövedelmet eredményez, miközben a kiadások nőnek olyan kezelések miatt, melyeket nem mindig fedez teljes egészében az egészségbiztosítás. Az ilyen kivételes helyzetben az anyagi gondoktól való mentesség nyugalmat ad a betegnek, és lehetővé teszi számára, hogy teljes mértékben a rák kezelésére koncentráljon.

A Swiss Re, szoros együttműködésben Közép- és Kelet-Európa élet- és egészségbiztosítóival olyan új rákbiztosítási termékfejlesztésen dolgozik, amelyek modulárisak és az egyes betegek sajátos igényeinek megfelelően felépíthetők. Egyes ügyfelek rákdiagnózis esetén egyszeri fizetést preferálnak, hogy maguk dönthessenek a pénz felhasználásáról, míg mások inkább egy olyan megoldást részesítenek előnyben, amely testre szabott támogatást garantál egész kezelésük során.

Az anyagi segítségnyújtáson kívül az asszisztencia szolgáltatások nagy segítséget jelentenek egy ilyen kihívást jelentő helyzetben. Ez lehet a megfelelő egészségügyi intézménybe és orvoshoz való eljutás megszervezése - akár külföldi kezelésre is -, de akár az érintett személyek és családjaik mentális egészségének megőrzése is. A közép-kelet-európai országokban mindenekelőtt az olyan asszisztencia szolgáltatásokra mutatkozik nagy igény, mint a külföldi kezelés megszervezése.

Nem meglepő, hogy Közép- és Kelet-Európában nagy a kereslet a rákbiztosítási termékekre, beleértve az asszisztencia szolgáltatásokat is. Bár a régióban kiterjedt állami egészségügyi ellátórendszer működik, ezek jellemzően nem elegendőek ahhoz, hogy a beteg további biztosítás nélkül kezelje az olyan súlyos betegségeket, mint a rák. Ezt bizonyítja azt is, hogy a Swiss Re rákbiztosítási termékei Közép- és Kelet-Európában nagyon népszerűvé váltak.