Kevésbé aktívak a tengeri kalózok
2014.05.06
A Nemzetközi Tengerészeti Hivatal (IMB) adatai szerint a tengeri kalóztámadások száma 2007 óta nem volt olyan alacsony, mint az idei elsõ negyedévben. A veszély azonban továbbra is fennáll – figyelmeztet az IMB.

A legutóbbi IMB kalóz-jelentésébõl kiderül, hogy 2014 elsõ negyedévében 49 kalóztámadásra került sor, amely a legalacsonyabb elsõ negyedéves szám 2007 óta.

Összesen két hajót térítettek el, 37 hajóra felszálltak, 5 hajóra rálõttek és további öt támadást kíséreltek meg. A támadások során 46 legénységi tagot túszul ejtettek, kettõt pedig elraboltak a hajóról.

Szomália partjainál öt támadást jelentettek, ugyanannyit, mint egy évvel ezelõtt. A támadások száma tehát továbbra is alacsonynak mondható, azonban a szomáliai kalózkodás veszélye továbbra is nyilvánvaló – közölte az IMB igazgatója, Pottengal Mukundan.

Nyugat-Afrika partjainál 12 támadást jelentettek, beleértve két hajó eltérítését, 39 legénységi személy túszul ejtését és két fõ elrablását.

Nigéira számlájára hat esemény írható. Partjainál térítettek el többek között egy szállítóhajót, amellyel más hajókra próbáltak sikertelenül vadászni.

Akárcsak az elmúlt években, most sem jelentettek be minden támadást, így a 2014 elsõ negyedéves jelentés sem mondható teljesnek. Ezeket a hajókat a kalózok más hajók megtámadására használhatják fel – véli az IMB.

Angola partjainál idén számoltak be elõször kalóztámadásról, amely azt mutatja, hogy a nigériai kalózok igen messzire is képesek eljutni, ha ellenõrizetlenül hagyják õket. A kalózok igen nagy mennyiségû gázolajat loptak el a tartályhajóból.