Drágábbak lesznek a tengeri hajóutak!
2012.04.24
A világ második legnagyobb viszontbiztosítója, a Swiss Re szerint a Costa Concordia katasztrófája drágulást hoz a tengeri biztosítási piacon.

A tengeri biztosítási díjak emelkedésére számít Nikolaj Beck, a Swiss Re Corporate Solutions vezetõje, köszönhetõen óceánjáró januárban bekövetkezett szerencsétlensége által okozott jelentõs mértékû veszteségnek.

Az International Union of Marine Insurance (IUMI) adatai szerint a tengeri biztosítások piaca 1998 óta nem volt nyereséges, de a pénzügyi válság is súlyosan érintette az ágazatot az elmúlt három évben.

Beck szerint a piac a Costa Concordia nélkül is veszteséges volt már, amit csak tetézett a valaha bekövetkezett legnagyobb tengeri veszteséget okozó szerencsétlenség. Az óceánjáró hajótestére kötött biztosítás értéke 500 millió dollár körüli volt, a személyzet és az utasok után fizetendõ kötelezettségek 100 millió dollárt tettek ki. Ezekre jön még mentéshez és a környezetszennyezéshez kapcsolódó költségek. Így összességében a károk értéke gyorsan egymilliárd dollár feletti sávba szökik.

Beck szerint a Costa Concordia szerencsétlenségében a károk nagysága volt a legmeglepõbb, hiszen a hajó mindössze a 26. legnagyobb utasszállító a világon.

Óriási meglepetést okozott a szakmán belül is, hogy egy ekkora hajó ilyen gyorsan el tud süllyedni. Ezen kívül az sem került figyelembe vételre a biztosítás beárazásánál, hogy ha sekély vízben, közel a partokhoz süllyed el a hajó, úgy annak mentése, a környezetszennyezés elkerülése rendkívül nehéz és költséges feladat – tette hozzá a Swiss Re szakértõje.

A tengeri biztosítási piacon várható díjemelkedések miatt a Swiss Re Corporate Solutions kontinentális Európa, Ázsia és Brazília biztosítási piacaiban rejlõ lehetõségekre igyekszik fókuszálni. Múlt hónapban a társaság bejelentette, hogy kibõvíti tengeri biztosítási tevékenységét, ezért két új biztosítási csapatot hoz létre Zürichben és Genovában. A zürichi iroda a kontinentális Európa cargo üzletágára fog összpontosítani, míg a genovai iroda a tengeri biztosítási szolgáltatások teljes skáláját nyújtja majd az olasz piacon, de egész Európára kiterjedõ hajó casco biztosításokkal is foglalkozik majd.