Agrárbiztosítás: még egy hétig igényelhetõ a díjtámogatás!
2014.05.07
Május 15-ig igényelhetnek a mezõgazdasági termelõk díjtámogatást agrárbiztosításuk után, amely a korábbi módozatokhoz képest jóval szélesebb kockázati körre köthetõ meg. A támogatással járó díjelõnyökön kívül bármilyen mezõgazdasági biztosítás megléte azért is kiemelten fontos, mert kár esetén a gazdák a megítélt állami kárenyhítési juttatás teljes összegére jogosultak lesznek – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A mezõgazdasági biztosítások támogatási rendszere harmadik éve segíti a termelõket, akik a jogszabályok szerint az idei évben május 15-ig – az egységes kérelem benyújtásával – igényelhetnek biztosítási díjtámogatást. A kérelem beadása feltétele a díjtámogatás igénybevételének. A beadási határidõ lejártát követõen - szankciók terhe mellett - még további 20 napig beadható az igénylés. A biztosítási szerzõdés megkötése ugyanakkor a kérelem beadását követõen is megtörténhet.

A lehetõséget több okból sem érdemes elmulasztani. A biztosítás éves díjának legfeljebb 65 százalékáig vehetõ igénybe a támogatás, de emellett az új rendszerben a biztosítás kockázati köre is kiszélesedett. Így ma már olyan, a legnagyobb károkat jelentõ veszély-nemekre is kiterjed, mint a jégverés, a viharkár, az aszály, az árvíz, a felhõszakadás.

„Az új rendszer sikerét az elmúlt év tapasztalatai is igazolják: egyre többen élnek a kedvezményes lehetõséggel, hiszen ez erõsíti a termelõk öngondoskodási hajlandóságát, miközben a támogatás bevezetésével jelentõs díjterhektõl mentesíti õket.”– hangsúlyozza Füzesi Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetsége Mezõgazdasági Bizottságának elnöke.

„Az alacsonyabb éves díj mellett óriási elõny, hogy a mezõgazdasági biztosítással rendelkezõ termelõk jóval nagyobb kárenyhítõ juttatásra jogosultak, mint azok, akik nem védik magukat biztosítással.” – teszi hozzá a szakember.

A termõföldek védelme kiemelt prioritás mind az állam, mind a gazdálkodók számára. Jól látszik, hogy a biztosítás szerepe e területen évrõl évre erõsödik, hiszen Magyarországon is egyre több problémát okoz a szélsõséges idõjárás, amely rendkívül kiszolgáltatottá teszi a mezõgazdasági iparágat.