2021 a zsarolóvírusok éve lesz
2021.02.11

A világjárvány, a karantén okozta bezártság megnövelte a kiberbűnözők lehetőségeit. Módszereik gyorsan fejlődnek, és újakkal is lehet találkozni. 2021 sokak szerint a zsarolóvírusok éve lesz, veszélyek egyaránt fenyegetik a cégeket és a magánszemélyeket – írja azénpénzem.hu.

A cégek többsége ma már rendszeres mentésekkel igyekszik biztosítani az adatait, és terjed felhőbe mentésük is. Utóbbi módszer egyre inkább a magánszemélyeknek is a rendelkezésére áll. A zsarolók azonban ma már egyre többször nem vagy nem csak adatvesztéssel fenyegetnek, hanem a megszerzett adatok nyilvánosságra hozatalával is, ami súlyos károkat okozhat.

Fokozott intenzitással folyik az interneten az adathalászat. Az Avast blogja szerint a Google, az Instagram, a Facebook, a Vimeo és más népszerű szolgáltatások harmadik féltől származó bővítményeit évek óta használják fel rosszindulatú célokra.

Ezekkel lehet adatot kicsalni

Az OTP Bank honlapján ismételten arra hívja fel a figyelmet, hogy az SMS-en és telefonon keresztüli csalások nagyon gyakori visszaélési formákká váltak. Különösen veszélyes, hogy a telefonok kijelzőjén a bank ügyfélszolgálatának igazi telefonszáma jelenik meg. Hasonló akciókról adott hírt az MKB is.

A G-data arra is figyelmeztet, hogy az átveréseket tartalmazó e-maileket az aktualitásokra fűzik fel. Találkozhatunk hamis számlakövetelésekkel, egészségügyi maszkokat kínáló átverésekkel, és várható, hogy jönnek a koronavírus elleni vakcinát kínáló ajánlatok. Ez lehet egyszerűen egy soron kívüli eljárást ígérő levél vagy akár egy hatékonyabb vakcina hirdetése.

Már a nyáron figyelmeztetést tett közzé egy csomagszállító cég arról, hogy a nevében érkező e-mailekben csomag feldolgozásáról értesítenek. A „címzettnek” a szállítmány részleteinek megtekintéséhez egy hamis linkre kell kattintania, amelyen keresztül valószínűleg adatait igyekeznek ellopni, vagy vírust próbálnak a gépre juttatni.

A Napi tudósítása szerint az elmúlt időszakban több boltlánc, köztük az Aldi, a Lidl és a Spar is közölte, hogy csalók hamis nyereményjátékokról, csomag érkezéséről szóló üzenetekről küldenek értesítéseket, amivel vagy a felhasználók személyes adataihoz próbálnak hozzájutni.