Mi lesz holnap az alapkamattal?
2014.11.24
Végh István, a Saxo Bank szakértõje szerint az alacsony, -0,4 százalékos októberi inflációs ráta és a magyar makrogazdasági mutatók alapján jelenleg semmi nem indokolja a július óta változatlan, 2,1 százalékos jegybanki alapkamat módosítását. A szakértõ arra számít, hogy a Magyar Nemzeti Bank november 25-i kamatdöntõ ülésén változatlanul hagyja az alapkamatot.

Emellett elképzelhetõ, hogy az MNB aggodalmának ad hangot amiatt, hogy novemberben csökkent a szolgáltató szektor és feldolgozóipar teljesítményét együttesen mérõ beszerzésimenedzser-index (BMI) Németországra, illetve a teljes eurózónára vonatkozó értéke. Magyarország gazdasága erõsen függ az Európai Unió központi gazdaságainak mindenkori állapotától és növekedési kilátásaitól, így a német gazdaság gyengélkedése mindenképpen kockázatot jelent – amennyiben ez a kockázat a következõ idõszakban jelentõsen nõne, az MNB feltehetõen további alapkamat-csökkentést helyezne kilátásba.

A Saxo Bank várakozása szerint a forint tovább erõsödik az euróval szemben. Ezt a trendet tovább erõsítené az, ha kiderülne, hogy az Európai Központi Bank gazdaságélénkítõ programja keretében végrehajtott eszközvásárlásait államkötvényekre is kiterjeszti. Az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos geopolitikai és pénzügyi kockázatok és az ezekbõl eredõ globális aggodalmak mindeddig nem ártottak a forintnak, és a következõ idõszakban sem jelentenek veszélyt, feltéve, hogy nem következik be pénzpiaci pánikhangulatot keltõ drámai fordulat.