Egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagyerejû viharok
2014.05.12
Az elmúlt hétvégén tapasztalat viharos idõjárással kapcsolatosan, hétfõn 12 óráig több mint 300 darab kárbejelentés érkezett az Allianz Hungáriához. Az ügyfelek által elõzetesen becsült kár értéke a meghaladta a 20 millió Forintot.

A hétvégén tapasztalt szélsõséges idõjárás nem meglepõ, hiszen az Allianz statisztikái szerint 2008 és 2013 között havonta átlagosan 1500, összesen csaknem 115 ezer viharral kapcsolatos kárbejelentés érkezett az Allianz Hungária Zrt.-hez. 2013-ban több mint 15 ezer viharral kapcsolatos kárbejelentést regisztrált a biztosító.

Az ország egész területére jellemzõ, hogy egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagyerejû viharok, amelyek sokszor járnak jégesõvel és villámcsapásokkal. Ezek az idõjárási hatások legtöbbször kivédhetetlenek, de a károk mielõbbi helyreállítására fel lehet készülni az otthon- és a lakóközösség-biztosítás segítségével. Az Allianz otthonbiztosításának már az alapbiztosítása is fedezetet nyújt a szélsõséges idõjárási jelenségek okozta károkra.

Bejelentést követõen a kárszakértõ 1 munkanapon belül felveszi a kapcsolatot az ügyfelekkel, és várhatóan 2-3 napon belül felméri a károkat.

A kárbejelentéseket az Allianz folyamatosan fogadja az interneten a www.allianz.hu weblapon, a telefonos ügyfélszolgálaton hétköznap 8.00-18.00 óráig, csütörtökön hosszított nyitvatartási idõben 8.00-20.00 óráig hívható 06-40-421-421-es telefonszámon.

Jó tanácsok viharos idõjárásból származó károk enyhítésére:

  • A tetõt ért kisebb károsodások esetén javasolt ideiglenes fóliázás készítése a sérült szakaszon, a további károk megelõzése érdekében.
  • A kárszakértõ megérkezéséig javasolt a káresetbõl visszamaradó törmelékek megõrzése, mely a pontos kárfelmérést segíti, így a kárfelmérés és a kifizetés menete is gyorsítható.
  • Amennyiben lehetõsége van rá, a keletkezett károsodások lefényképezésével szintén segítheti az egyszerûbb és gyorsabb kárfelmérést.


Jó tanácsok viharos idõjárásból származó károk megelõzésére:

  • Viharos idõjárás esetén ügyeljen arra, hogy a nyílászárók zárt állapotban legyenek.
  • Erõs széljárásnál célszerû a teraszokon, erkélyeken minden könnyen mozdíthatót rögzíteni, vagy szélvédett helyre rakni.
  • Évente legalább egy alkalommal és az erõs széllel járó idõjárást követõen javasolt a tetõburkolatok, tetõcserepek áttekintése, mellyel megelõzhetjük, hogy a már sérült tetõben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a sérülésébõl eredõ nyíláson keresztül az esõ az épületbe jutva további károkat okozzon.
  • Zivatar idején célszerû az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségbõl eredõ károk megelõzése érdekében.
  • Mélyebben fekvõ helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében célszerû gondoskodni a megfelelõ vízelvezetésrõl, nem csak a saját, hanem a közterületrõl bezúduló víz esetén is.
  • A híradásokban illetve az Interneten érdemes nyomon követni a várható idõjárást és a kiadott figyelmeztetéseket, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság honlapját és okostelefonokra és táblagépekre készített vészjelzõ alkalmazását.