Árvízvédelmi készültség: fõutakon is lehet vízátfolyás
2014.05.14
A Rábán már csaknem 25 kilométernyi folyószakaszon van érvényben elsõ- és másodfokú árvízvédelmi készültség - közölte az Országi Vízügyi Fõigazgatóság (OVF).

Az OVF közleménye szerint a Rábán Szentgotthárd térségében 11,4 kilométer töltésen elsõfokú, Körmend térségében 13,3 kilométer töltésen másodfokú a készültség.

Jelenleg is intenzíven árad a Rába Körmendnél, a szakemberek szerint a folyónak ezen a szakaszán harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére is szükség lehet. Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetõje elmondta: a 86-os számú fõúton vízátfolyásokra kell számítani. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint Vas megyében jelenleg négy alsórendû útszakasz van lezárva az árvíz miatt.

A péntek estig lehulló újabb csapadék pedig ismét vízszintemelkedéseket fog okozni a Rába vízrendszerén. Szentgotthárdnál várhatóan elsõ, Körmendnél pedig másodfok közeli értékekkel tetõzhet a folyó. A Rába középsõ és alsó szakaszain fokozatosan egymásra torlódó árhullámok hatására elsõ fok körüli lehet majd a vízszint.