Coface: az egyenlőtlen kilábalás növelheti a jövedelmi különbségeket
2021.02.18

A koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk után 2021-ben a világgazdaság 4,3 százalékos növekedést érhet el – derül ki a Coface hitelbiztosító átfogó elemzéséből, amely szerint a kilábalás ütemében jelentős különbségek lesznek az országok és ágazatok között. A Coface szakértői arra számítanak, hogy a magyar GDP 4 százalékkal növekedhet 2021-ben, a fellendülés egyik motorja az autóipar lehet. Ugyanakkor a vállalati befektetések mérsékeltek lehetnek, mivel a cégek fejlesztések helyett először a pandémia során csökkenő gyártási kapacitásaikat fogják kihasználni, felpörgetni.

Sokkolta a világgazdaságot a koronavírus járvány: 2020-ban a második világháború óta az egyik legjelentősebb visszaesés következett be. A 2021-es évben viszont növekedés várható, a globális GDP 4,3 százalékos bővülésére lehet számítani. A világkereskedelem volumene pedig 6,7 százalékkal - derül ki a világ egyik vezető hitelbiztosítója, a Coface által készített ország- és szektorkockázati elemzésből, amely szerint a kilábalás azonban az országok, ágazatok között egyenlőtlen lesz. Miközben Kína és több ázsiai ország teljesítménye felfelé húzza a globális gazdasági növekedést, a legfejlettebb gazdaságok nem térnek vissza a válság előtti GDP-szintjükre ebben az évben.

Egyenlőtlen fejlődés jöhet

A Coface szakértői szerint az eltérő ütemű kilábalás a jövedelmi egyenlőtlenségek fokozódásával járhat, emiatt megvan a veszélye annak, hogy több országban növekedhet az elégedetlenség a kormányok járványkezelésével, gyakoribbak lehetnek a demonstrációk is.

Az elemzésből kiderül, hogy 2020-ban a vállalati csődök száma mérséklődött: világszerte 12 százalékkal, az eurózónában pedig 19 százalékkal, ez pedig a kormányzati támogatási programoknak köszönhető. A kormányzati támogatások ellenére a Coface várakozásai szerint a 2020-ban bekövetkezett sokkhatás miatt 2022-ben növekedni fog a vállalati fizetésképtelenségi eljárások száma, Németországban 2019-hez képest 6 százalékkal, míg Spanyolországban 16 százalékkal.

Mire számíthat Magyarország?

A Coface szakemberei elkészítették a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzésüket is, amely szerint a magyar gazdaság 2021-ben újra növekedési pályára állhat, a járvány okozta jelentős bizonytalanságot és visszaesést követően. Fokozatos fejlődésre számítanak, ahogy az egészségügyi helyzet javulásával enyhülnek a korlátozások. A háztartások fogyasztása várhatóan növekedik majd a lakossági megtakarítások és a fogyasztási hajlandóság emelkedésével, bár a lakosság számára nyújtott segítség szűkösebb volt a többi európai országgal összehasonlításban, korlátozott álláskeresési támogatással és a részmunkaidős foglalkoztatás ösztönzésével. Magyarországon a válságkezelés legfőbb eszköze a háztartások és a vállalkozások számára nyújtott hiteltörlesztési moratórium volt, azonban a bevétel nélkül maradt vállalkozások esetében ez csak részben oldotta meg a gondokat. A kevésbé szigorú korlátozások ellenére a válság jelentős hatással volt a magyar gazdaságra, annak nyitottsága, az autóipartól való függése és a turizmus, valamint a szállítmányozás zsugorodása miatt.

A Coface-prognózis szerint 2021-ben a magyar gazdaság 4 százalékos növekedésre lehet képes. A növekedést pedig a világgazdaság újjáéledése, valamint az autóipar pozitív kilátásai segíthetik, ezen keresztül a magyarországi autógyárak kaphatnak fontos szerepet a kilábalásban. A Coface szakértői egyúttal figyelmeztettek arra, hogy a befektetéseknél két, egymással ellentétes hatás feszülhet egymásnak. Egyrészről a vállalati befektetések várhatóan mérsékeltek maradnak, mivel a járvány miatt a gyártási kapacitások kihasználtsága csökkent és a vállalatok várhatóan szívesebben használják majd ki szabad kapacitásaikat további befektetések helyett. Ráadásul a bizonytalanság is a beruházások ellen szól. Másrészt viszont a gazdaságösztönző kormányzati lépések keretében várhatóan kedvező finanszírozást és egyéb kedvezményeket kaphatnak a vállalkozások, ez pedig a fejlesztések élénkülését eredményezheti.

A hitelbiztosító elemzői szerint a koronavírus járvány miatti látványos növekedést követően Magyarország államháztartás hiánya várhatóan csökkenni fog 2021-ben, mert valószínűleg nem lesz szükség olyan kiadásokra, amelyekre a járvány miatt rákényszerült az állam 2020-ban. Ebben az évben a Coface-prognózis szerint a magyarországi exportot élénkítheti a gazdaság versenyképessége, a javuló kereskedelmi kilátások és az autóiparban tapasztalható növekvő kereslet.