Vizualizáción, miként nőtt a földfelszín hőmérséklete 1880 óta
2021.02.18

1880 óta a Föld átlagos felszíni hőmérséklete évtizedenként 0,07°C-kal emelkedett. Elsőre ez a szám talán nem is tűnik nagynak. A hőmérséklet-változás üteme azonban egyre drámaibbá vált - 1981 óta több mint duplájára, 0,18°C-ra nőtt a hőmérséklet-növekmény. Ennek a globális felmelegedési folyamatnak az eredményeként mára a környezeti válságok jelentik a legvalószínűbb kockázatot a Világgazdasági Fórum szerint.

Neil R. Kaye klímaadattudós egy látványos infografikát készített. A globális hőmérsékleti diagramban az látszik, hogy a havi átlaghőmérséklet hogyan változott közel 170 év alatt. A hőmérsékleti értékeket az iparosodás előtti átlagokkal (1850–1900) vetették össze.

Globális hőmérsékleti diagram (1851-2020)

Az ábra egyértelművé teszi, hogy az átlagos felszíni hőmérséklet hosszú évek óta folyamatosan 1,5°C-kal az iparosodás előtti értékek feletti.

Noha a Föld felszíni hőmérsékletének emelkedése részben a klímaváltozás természetes mintázatainak tulajdonítható, azonban az elmúlt 85 év globális átlaghőmérsékletének gyors emelkedése mögött nagyrészt az emberi tevékenység – a globalizáció és a kereskedelem berobbanása, az emberek és áruk jelentős mozgása, valamint a népességszám jelentős növekedése – tehető felelőssé.