Már az adásvételek számában is érezhető az otthonteremtési támogatások hatása
2021.03.01

Az otthonteremtési támogatások okozta lakáspiaci lendület februárban már az adásvételek számában is érezhetővé vált. A növekedés egyik motorja a felújítási támogatás volt, ami fokozta a korszerűsítendő lakások iránti keresletet.

Bár még csak két hónap telt el az évből, a lakáspiac erős évre számíthat a legfrissebb adatok szerint - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből. Az eladó lakások iránti érdeklődések száma jelentősen, 20 százalékkal növekedett tavaly februárhoz képest. Az ingatlan.com becslése idén februárban 10 200 hasznát lakóingatlan cserélhetett gazdát, ami 2 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben. Idén januárhoz képest pedig 9,6 százalékos emelkedést jelent.

Lendületes évkezdés

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “A növekedésre utaló adatok nem jelentenek meglepetést, számítani lehetett arra, hogy az állami lakásprogram új elemeinek kedvező hatása hamar megjelenik a piacon. Januárban még az tranzakciók száma 2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, februárban viszont már 2 százalékos volt a többlet. A lakáseladásokhoz kötelezően készítendő energiatanúsítványok és az ingatlan.com-on meghirdetett ingatlanok iránti kereslet adatai szerint a felújítandó, nagy energiafogyasztású lakások száma jelentősen nőtt a forgalomban. A két legrosszabb energetikai kategóriába (II és JJ) sorolt ingatlanokra 17 százalékkal több energiatanúsítvány készült mint tavaly februárban.”

További élénkülés várható

Az ingatlan.com előrejelzése szerint a következő hónapokban még erőteljesebben növekedhet a lakáspiaci forgalom tavalyhoz képest, de ebben a koronavírusnak meghatározó szerepe lehet. Tavaly tavasszal ugyanis a járvány magyarországi megjelenése miatt visszaestek az eladások, ami miatt idén márciusban és áprilisban akár 40-50 százalékkal több adásvételre is sor kerülhet éves összevetésben.