Árvíz: települések váltak lakhatatlanná
2014.05.20
Rendkívüli helyzetet hirdettek ki az árvíz miatt Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában; a balkáni országokban évtizedek óta nem volt ilyen súlyos árvíz. Bosznia-Hercegovina egyharmada még most is víz alatt van, de súlyos a helyzet Horvátországban is, ahol már háromezer ember hagyta el otthonát az árvíz miatt.

Szerbiában a Belgrádtól 30 kilométerre fekvõ Obrenovacon a legkritikusabb a helyzet. A településen már 12 holttestet találtak. Aleksandar Vuèiæ miniszterelnök attól tart, több áldozat is lehet még. „Jelenleg 15 plusz 1 halottról tudunk, akik megfulladtak. Az egy plusz fõt eltûntként tartják számon, de attól félek, hogy az áldozatok száma ebben a katasztrofális helyzetben tovább fog emelkedni.” A halottak számáról pontos információt bizonyára csak akkor tudhatunk meg, ha visszavonul a víz. A különbözõ mentõalakulatok már több mint 25 ezer embert mentettek ki az országban.

Szerbia ezen részén a Kolubara folyó öntött ki. A víz a helyi szénbányát is elárasztotta, ami azért veszélyes, mert ez a bánya látja el a Nikola Tesla hõerõmûvet. Tehát lehetséges, hogy megszûnik az ország egy részének áramellátása is. A kolubarai szénbányában elõzetes becslések szerint 100 millió eurós (körülbelül 30,4 milliárd forint) kárt okozott az áradás.

Tombol a Száva Bosznia-Hercegovinában is

Az Osloboðenje napilap információi szerint már harmincra tehetõ az áldozatok száma Bosznia-Hercegovinában, ahol a Száva folyó árad. Az országban három nap alatt három hónapnyi csapadék esett, melynek következtében katasztrofális helyzet alakult ki. Itt mintegy 1,2 millió embert érintenek közvetlenül az áradások. Bosznia egyharmada víz alá került, az ország északkeleti részén házakat, utakat és vasútvonalakat tarolt le az árhullám. Gojko Vasic boszniai szerb rendõrfõnök cumamihoz hasonlította az áradást, a medrükbõl kilépõ folyók néhol három-négy méretes hullámokkal pusztítottak. A földcsuszamlások miatt megnõtt az aknaveszély is. Boszniában egész aknamezõket mozdíthatott el az ár, melyeket még a kilencvenes években, a boszniai háború alatt telepítettek. Még körülbelül 120 ezer ilyen robbanóeszköz van a földben, melyek komoly veszélyt jelentenek.

Falu Boszniában

A Száva áradása a horvátokat is elérte

A Száva Horvátország keleti részén is áttörte a gátakat, itt körülbelül háromezer ember volt kénytelen elhagyni az otthonát - számolt be a Dnevnik címû lap. A horvát közszolgálati televízió (HRT) beszámolója szerint Bród-Szávamente megyében a legsúlyosabb a helyzet, de veszélybe került Hrvatska Kostajnica is, amit az Una folyó öntött el.

Földcsuszamlások fenyegetnek

Közép-Szerbiában az áradáson túl a földcsuszamlások okoznak gondot. Valjevo területén több mint száz helyen mozdult el a talaj. Kritikus a helyzet Rebeljben, a Èaèakhoz tartozó Gornja Gorevnica és Beèan településeken, ahol a földmozgás lakóépületeket fenyeget. Nikola Selakoviæ a Szerbiai RTV-nek úgy nyilatkozott, hogy több mint 300 helyen indult meg a talaj Kosjeriæ és több mint 200 ponton Bajina Ba¹ta térségében.

A mezõgazdasági területek is súlyosan érintettek

A Duna és a Száva menti gazdák, az esõzés leállását követõen a kárfelmérésre várnak épp. A súlyos áradások szokatlanul száraz telet követtek, amikor rendkívül kevés hó esett. A mezõgazdaság, különösen a gabonatermesztés még ma is az egyik legfontosabb pillére a boszniai gazdaságnak, az ország szárazföldjeinek 47%-át alkotják ezek a területek.

A kis családi gazdaságok alkotják a mezõgazdasági földek mintegy felét, és elengedhetetlenek Bosznia élelmiszer-biztonsága szempontjából. Számos ilyen gazdaság került most víz alá, sokukat földcsuszamlás is fenyeget.

Több milliárd eurós kár

A heves esõzés ugyan hétfõn alábbhagyott, a katasztrófának azonban még messze nincs vége. A CNN meteorológusa szerint az árvíz még legalább egy hétig eltarthat a térségben, egyes helyeken pedig rosszabbra is fordulhat a helyzet.

A szerb fõváros, Belgrád például a felduzzadt Száva és Duna középpontjában fekszik, ahol nagyjából csütörtökön kell az árvíz tetõzésére számítani.

A kezdeti becslések szerint a vagyoni kár önmagában egymilliárd euróra tehetõ, de a teljes gazdasági veszteség azonban több milliárdra is rúghat – közölte Elvir Camdzic, elnöki tanácsadó.