A biztosítókat elkerülheti az európai részvény-rally
2014.05.21
Az európai biztosítókat valószínûleg elkerül minden olyan piaci rally, amit az Európai Központi Bank jövõ hónap elején várható kamatcsökkentése eredményezne – írja a Reuters.

Az EKB kamatcsökkentési kilátásai, vagy egyéb lépései, melyekkel az európai gazdasági fellendülést szeretné megvédeni, idén komoly lökést adtak az európai részvényeknek. A különbözõ benchmark indexek, mint például a német DAX rekord magasságokba szöktek.

Elemzõk és befektetõk szerint azonban az EKB-kamatcsökkentése, vagy bármilyen egyéb ösztönzõ intézkedése hátrányosan érintené az európai biztosítókat, mivel ezen intézkedések lecsökkentenék a kötvényhozamokat, és aláásnák a megtakarítási termékek értékesítését, mivel utóbbi termékek esetében is kedvezõtlenül érintenék a hozamokat. Mindez végsõ soron negatívan hatna a biztosítási szektorra, mivel az egyes termékek esetében általuk ígért hozamgaranciák és az európai kötvényhozamok között szélesedne a szakadék – állítja a Morgan Stanley elemzõje.

A Nemzetközi Valutaalap arra sürgeti a német életbiztosítókat, hogy igazolják, valóban kellõen védve vannak az alacsony kamatok következményeivel szemben.

Alulteljesítik a bankokat a biztosítók

Az EKB kamatcsökkentése vélhetõen a banki részvényeket segítené, melyek általában felülteljesítik a tõzsdék emelkedését.

A Stoxx Europe 600 biztosítási index 2014-ben 1,5 százalékkal esett, szemben a Stoxx Europe 600 banki index 1 százalékos emelkedésével.

A kamatcsökkentés kedvezõtlenül érintené a biztosítókat, fõként megtakarítási termékeik gyenge értékesítésén keresztül. Emellett a Szolvencia II szigorúbb tõkekövetelményei miatt a biztosítók kénytelenek voltak lecsökkenteni részvényportfolióikat, ami azt jelenti, hogy kisebb mértékben részesednek majd a részvénypiaci rally elõnyeibõl is.