Diverzifikációra kényszerítené az európai felügyelet a biztosítókat
2015.11.23
Az EU biztosítási felügyelete azt ígéri, hogy konzisztenciára fog törekedni az egyes biztosítók belsõ kockázati modelljei között, hogy az új szabályozás ne váljon az egyszerû tõkeoptimalizálás eszközévé – közölte a szervezet elnöke a felügyelet éves konferenciáján, Frankfurtban.

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) elnöke elmondta, hogy az új tõkeszabályozás, a Szolvencia II keretében, a biztosítók által kifejlesztett belsõ modellek között igen nagy különbségek lehetnek, ami komoly befolyással lehet az egyenlõ versenyfeltételekre, valamint az ügyfélvédelemre is. Gabriel Bernardino azt is kijelentette, hogy az EIOPA éppen ezért elsõsorban ezen modellek benchmarkingjára fog összpontosítani, hogy elkerülje azt, hogy a biztosítók egyszerû tõkeoptimalizációs eszközként használják azokat.

A nagyobb európai biztosítók, mint például az Allianz, az Axa, a Generali és az Aviva saját, személyre szabott belsõ modelljeik alapján szeretnék a 2016. január 1-jén életbe lépõ új tõkeszabályoknak megfelelõ tõketartalékaikat kiszámítani, míg a kisebb biztosítók várhatóan az egységes, sztenderd modell szerint számítják majd ki a kockázataiknak megfelelõ szintû tõketartalékokat.

Sok elemzõ arra számít, hogy a nemzeti felügyeletek által várhatóan a következõ hetekben jóváhagyásra kerülõ belsõ modellek azt fogják kimutatni, hogy a nagy biztosítók a kockázatosságukhoz képest jóval magasabb tõkét tartanak.

A Szolvencia II szabályai a következõ években várhatóan felülvizsgálatra fognak kerülni, melynek keretében az EIOPA azt is tervezi, hogy az államkötvények hivatalos kockázat-mentes státuszát is elemezni fogja, miután ezekrõl az eszközökrõl az eurózóna szuverén válsága nyomán kiderült, hogy potenciálisan kockázatosak. Ha ez megtörténik, akkor az államkötvényekre vonatkozó 0%-os tartalékkötelezettség is megszûnhet.

Ideális esetben az államkötvények kockázatosságának felülvizsgálata egyformán érinti majd a bankokat és a biztosítókat, hiszen csak így lehet elkerülni a szabályozói arbitrázst – fogalmazott Bernardino. A szabályozással azt kell elérni, hogy olyan ösztönözõk kerüljenek beépítésre, amellyel elkerülhetõ egy adott ország államkötvényeivel szembeni túlzott kitettség – tette hozzá az elnök.

A biztosítóknak jóval többet kellene tenniük befektetési portfolióik diverzifikálása érdekében, melyek egyes esetekben még mindig túlsúlyozottak a banki és állami kötvények felé – állítja az elnök.