Közepes gyümölcstermés várható az idõjárás miatt
2014.05.21
A korábban jelzett rekordtermés helyett csak jó, közepes termés várható a magyarországi gyümölcsösökben – közölte Mártonffy Béla, a FruitVeB és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke a Gazdasági Rádiónak. A szakemberek most mérik fel a károkat és várhatóan a hónap végére vagy június elejére végeznek. Ekkorra várható a teljes termésbecslés is.

A viharos idõjárás fõként az ország nyugati területein okozott nagyobb károkat az ültetvényekben, a korai meggy sínylette meg a leginkább, de az alma, a szilva és a kajszi ültetvények is.

Már a vihar elõtt több helyen volt jégverés, emellett egyes térségekben a homokverés okozott gondot. A korai cseresznyénél vízkár is jelentkezett, a sok csapadék miatt a cseresznyeszemek megrepedeztek. Volt olyan dinnyetermelõ a Balaton környékén, akinek a szélvihar okozott jelentõs kárt. A gyümölcsösöknek önmagában a hirtelen hõmérséklet változás sem tett jót.

A május eleje óta tartó csapadékos idõjárás és a viharok több helyen is kárt okoztak a szántóföldi növényekben, a kertészeti kultúrákban és a gyümölcsösökben. A szükségesnél több esõ hatására növekszik az átnedvesedett és a belvizes területek aránya.