A meleg is veszélyes lehet az autósokra nézve
2014.05.22
A hétvégére beköszöntõ kánikula miatt célszerû mielõbb lecserélni az esetleg mostanáig az autón hagyott téli gumikat, mivel 20 százalékkal hosszabb fékúttal számolhat, aki a nyári szezonban is téli gumival közlekedik - írja a Pénzcentrum.hu.

A nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu által közösen szervezett hazai gumiteszten 16-féle gumiszett szerepelt: nyári, téli-, illetve egy négyévszakos változat is. A jellemzõen 20-25 °C közötti hõmérsékleten végzett teszt során különbözõ sebességek mellett mind a száraz, mind a vizes úton való megállást vizsgálták különbözõ sebességek (60, 100, illetve 120 km/óra) mellett.

A nyári körülmények között könnyen életveszélyes helyzetet teremthet az autón hagyott téli gumi. Míg a legjobb nyári gumik 120 km/órás sebességrõl fékezve 52-53 métert tettek meg a megállásig, a téli gumival felszerelt tesztautónak ugyanehhez 20 százalékkal nagyobb távra, 63 méterre volt szüksége. A négyévszakos gumi is hasonlóan rossz eredményeket produkált, és e két gumiszett végzett a legrosszabb helyen a kanyarsebességet mérõ próbákon is.

Az egyes új nyárigumiszettek között is gyakran 10-12 százalékos eltérések mutatkoznak az egyes fékutak hosszát tekintve, de általában kijelenthetõ, hogy kétszeres sebességrõl már csupán négyszer akkora fékúton lehet megállni.

Száraz úton a Michelin, a Dayton és a Taurus végzett az élen, vizes fékezésnél a Continental, az Infinity és a Hankook bizonyult a legjobbnak. Kopásállóság tekintetében általában a prémiumkategóriás gumik bizonyultak jóval tartósabbnak olcsóbb versenytársaiknál. Mindez rámutat arra, hogy lényegesen hosszabb futásteljesítménye miatt valójában egy drága prémiumszett olcsóbb megoldás lehet, mint egy alacsonyabb árú, de gyorsabban kopó gumitípus.