Megháromszorozódott a budapesti biciklisek száma
2014.05.23
A Magyar Kerékpáros Klub felmérése szerint csak Budapesten háromszorosára nõtt a biciklisek száma az elmúlt 3 év alatt. Számtalan pozitív hatása mellett a kerékpáros közlekedés sok veszéllyel is jár. A baleseteken kívül a lopáskárok ellen is érdemes védekezni, évente ugyanis körülbelül 10 ezer kerékpárt tulajdonítanak el az országban.

A Generali adatai szerint leggyakrabban csonttöréssel végzõdnek a kerékpáros balesetek, amelyeknek ráadásul csaknem 80%-a gyermekekkel történik. A biztosító – az érintettek megkérdezésével – több megoldást alakított ki, melyek segítségével a kerékpárosok rendkívül alacsony havidíj mellett is biztonságban tudhatják magukat.

A kerékpárutak hiányában országúton történõ biciklizés közben különösen kiszolgáltatottak a kerékpárosok, így nem meglepõ, ha baleset éri õket. A Generali Biztosító 2013-ban közel 190 olyan kárbejelentést regisztrált, mely különbözõ biciklis balesetekbõl adódott, ezeknek pedig mintegy 80%-ában gyermekek is érintettek voltak. A kerékpárosok körében a leggyakoribb sérülés a csonttörés, a gyermekek aránya pedig megegyezik a balesetek számánál tapasztalttal.

A biztosító adatai alapján a legnagyobb, 1,2 millió forintnyi kárkifizetés a tavalyi évben egy középkorú kerékpáros balesetébõl adódó nyaki gerincmûtéthez köthetõ, ami jól mutatja, milyen súlyos sérülések fordulhatnak elõ.

„A Generali Milliós segítség nevû balesetbiztosításának Bringa csomagját kimondottan a kerékpárosok igényeinek megfelelõen alakítottuk ki. A biztosítás a leggyakrabban felmerülõ esetekben, magas térítési összeggel segít a balesetet szenvedett biciklistáknak. A csomaggal alacsony havidíj ellenében az egész világon, a nap 24 órájában biztosíthatják magukat váratlan helyzetek esetére” – mondta Schaub Erika, a Generali Biztosító személybiztosítási igazgatója.

A baleseteken kívül a lopáskárok ellen is érdemes védekezni, évente ugyanis körülbelül 10 ezer kerékpárt tulajdonítanak el az országban, ráadásul ez a szám évrõl-évre növekszik. A Generali tapasztalatai szerint kerékpárlopások gyakran történnek a társasházi lakáshoz tartozó tárolókból, folyosóról, a családi házak kertjébõl vagy melléképületbõl, különösen a nagy értékû kerékpárok esetében. A Generali Házõrzõ lakásbiztosításának Sport csomagja ad lehetõséget a lopás okozta anyagi veszteségek kivédésére: a biztosító megtéríti a kárt, ha a kijelölt kerékpártárolóhoz zárral rögzített kerékpárt ellopják, de akkor is, ha az autóra felszerelt zárható kerékpár csomagtartóról tulajdonítják el a kétkerekût.