55 ezerrel kevesebben élnek ma biztosított lakásban, mint egy éve
2014.05.23
Tavaly folytatódott hazánkban a lakásbiztosítási piac csökkenése. A biztosítással egyáltalán nem rendelkezõk számára az önrészes konstrukciók jelenthetnek megoldást, amelyek aránya hazánkban a lakásbiztosítások között 5 százalékos - hívja fel a figyelmet az Aegondirekt.hu.

A 2012-es évhez viszonyítva mintegy 22 ezerrel apadt a biztosított lakások száma, amely nagyjából 93 ezerrel volt kevesebb a csúcsot jelentõ 3 millió 78 ezer darabos (2010-es) állománynál. Öröm az ürömben, hogy a visszaesés 2013-ban jóval kisebb mértékû volt, mint 2012-ben, amikor 42 ezerrel mérséklõdött a lakásbiztosítási szerzõdések száma.

Az egyéni lakásbiztosítási átlagdíjak tavalyi, nagyjából 3,5 százalékos mérséklõdése ellenére is folytatódott 2013-ban a biztosított lakások számának csökkenése: lakásonként átlagosan 2-3 lakóval számolva, egy Eger méretû város teljes lakosságával megegyezõ mértékben, mintegy 55 ezerrel nõtt azok száma, akik biztosítással nem rendelkezõ ingatlanban élnek.

A veszélyeztetett megyékben a lakóingatlanok több mint 40 százaléka nincs biztosítva - A lakásbiztosítások számának csökkenése különösen az ár- és belvízveszélyes területeken, illetve a meteorológiai szempontból is veszélyeztetett országrészekben – így többek között Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyékben – aggasztó, ahol ráadásul a legnagyobb mértékû volt a visszaesés a biztosított lakóingatlanok számában. „Ezekben a térségekben már az ingatlanok átlagosan több mint 40 százaléka nem rendelkezik biztosítással” - hívja fel a figyelmet Marosvölgyi Péter, az interneten megköthetõ biztosításokat kínáló Aegondirekt.hu vezérigazgatója.

Azok számára, akik egyáltalán nem rendelkeznek lakásbiztosítással, a fejlett piacokon már elterjedt önrészes lakásbiztosítás jelenthet megoldást, hiszen ez jóval kisebb díjért megtéríti a több százezres vagy sokmilliós károkat is. Cserébe az önrészes lakásbiztosítással rendelkezõk – ­­a CASCO-hoz hasonlóan – átvállalják a kisebb értékû károk, például a beázás költségének vagy az ablaküveg kitörésének megfizetését.

"Az önrészes lakásbiztosítások elterjedése hazánkban nemcsak azért kívánatos, mert ezek az alacsonyabb jövedelmûek számára is fedezetet nyújtanak a nagyobb veszteségek esetén, hanem azért is, mert a választott önrész a biztosítottak felelõsségérzetét is növeli, így elõsegíti a kármegelõzést" - jegyzi meg Marosvölgyi Péter, az Aegondirekt.hu vezérigazgatója.