A spanyolok félnek a közelgõ biztosítói szabályoktól
2014.05.26
Spanyolország biztosítási felügyelete nem rendelkezik megfelelõ eszközökkel a közelgõ Szolvencia II szabályrendszer irányításához, amely 2016 januárjában lép hatályba – állítják a szervezet saját munkatársai. Ennek következtében a rendszer akár a biztosítási díjak emelkedését eredményezheti.

A spanyol biztosítók és nyugdíjpénztárak felügyeleti hatósága, Dirección General de Seguros y Fondos de Pensiones (DGSFP) biztosítási felügyelõi nyílt levelet írtak a kormánynak, amelyben forrásaik és hatáskörük növelését sürgetik, hogy képesek legyenek megbirkózni az új kockázati tõkeszabályok, a Szolvencia II végrehajtásával.

A kormány passzivitása a biztosítási díjak megemelkedéséhez vezethet – figyelmeztetnek levelükben a felügyelõk. Ellentétben európai társaikkal, a DGSFP nem rendelkezik olyan szintû autonómiával, mint amekkorát a nemzetközi felügyeleti elõírások javasolnak.

A DGSFP a spanyol gazdasági minisztérium alá tartozó szervezet, míg az ország másik két pénzpiaci felügyelete: a bankfelügyelet és az értékpapír-piaci felügyelet (CNMV) független szervezetek. A biztosítási felügyelõk azzal kapcsolatban is bírálták a spanyol kormányt, hogy nem tesz lépéseket a DGSFP szerkezeti átalakítása érdekében, a Szolvencia II-re való felkészülés során.

A felügyeleti dolgozók szerint extra segítség nélkül a DGSFP nem lesz képes eleget tenni az irányelv által elõírt kötelezettségeinek, melynek következtében a spanyol biztosítók tõkemegfelelése kicsúszhat a felügyelet ellenõrzése alól, amely hátrányos helyzetbe sodorhatja a spanyol biztosítókat az európai riválisaikkal szemben.

A spanyol biztosítási szövetség, az UNESPA a közelmúltban szintén aggodalmát fejezte ki a spanyol felügyelet jövõjével kapcsolatban. A spanyol kormány nemrégiben új biztosítási felügyeleti törvényt mutatott be, a felügyeleti dolgozók szerint azonban csak a jelenlegi rendszert konszolidálná az, ráadásul nem is felelne meg a nemzetközi felügyeleti elõírásoknak.