Költségplafont ír elõ a jegybank a nyugdíjbiztosításoknál
2014.05.26
Ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank az átlátható költségszerkezetû és konstrukciójú, értékálló, az ügyfelek számára elõnyös nyugdíjbiztosítási termékek hazai elterjedése érdekében. A jegybank a dokumentumban kezdeményezi költségmaximum, járadékszolgáltatás, életciklus-szemléletû befektetési termékfejlesztés és a szakszerû közvetítõi tevékenység meghonosítását is az üzleti nyugdíjbiztosítási piacon.

Ajánlást jelentetett meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a nyugdíjbiztosításokról azt követõen, hogy 2014 januárjától a jogalkotó személyi jövedelemadó kedvezménnyel támogatja a magánszemélyek nyugdíjbiztosítási megtakarításait. A jogszabályváltozásra gyorsan, kezdeményezõen reagáló jegybank iránymutatásának célja, hogy az általa meghatározott jó gyakorlatnak megfelelõ konstrukciók révén épüljön fel az adóösztönzõvel támogatott üzleti nyugdíjbiztosítási piac.

Az ajánlás elvárása, hogy – különösen a konstrukciók szerkezetét és költségeit tekintve – egyszerû szerkezetû, átlátható, értékálló és ügyfélelõnyt adó nyugdíjbiztosítások jelenjenek meg itthon. Fontos, hogy a biztosító olyan, az ügyfél igényeinek megfelelõ ösztönzési rendszert alakítson ki, amely elõsegíti a szerzõdések tartós fennmaradását, a fogyasztók szakszerû közvetítést kapjanak. Elvárás, hogy a termékekhez kötõdõ adóelõny az õ nyugdíjcélú megtakarításaikat gyarapítsa, ne a biztosítókhoz kerüljön.

A jegybank ennek érdekében 10 éves lejáratnál legföljebb 4,25 százalék, 15 évesnél 3,95 százalék, 20 éves futamidõnél pedig 3,5 százalék teljes költségmutatót (TKM) tart elfogadhatónak a nyugdíjbiztosításoknál. Összetett, az átlagosnál magasabb hozampotenciálú, hozam- vagy tõkegarantált vagy speciális biztosítási kockázat esetén, külön indoklással ennél maximum 2 százalékkal magasabb TKM-re van mód.

Mivel a nyugdíjcél rendszeres, élethosszig tartó jövedelmet jelent nyugdíjba vonulás után, szükséges, hogy e termékek az igényekhez alkalmazkodó járadékszolgáltatást is tartalmazzanak. Ha az ügyfél viseli a befektetési kockázatot (unit-linked termékek), akkor elvárható, hogy a biztosító kínáljon az ügyfél adott életciklusának megfelelõ befektetési lehetõségeket. A fogyasztók számára világosan ki kell derülnie, hogy mekkora és milyen befektetési kockázat hárul rájuk.

Fontos elvárás, hogy a nyugdíjbiztosításokat az azok sajátosságait ismerõ, befektetési ismeretekkel is bíró, jól képzett közvetítõk árusítsák, akik –– az ügyfelek igényeinek helyes felmérése után – a fogyasztóknak megfelelõ terméket ajánlanak.

Az ajánlás alkalmazását az MNB 2014. július 1-jétõl várja el a biztosítóktól és biztosításközvetítõktõl. A jegybank a továbbiakban vizsgálni fogja, hogy nem jogellenes vagy a fogyasztóknak nem jár-e indokolatlan hátránnyal, ha egy piaci szereplõ esetlegesen az ajánlásban foglaltaktól eltérõen jár el.