Laza maradt a jegybank
2017.08.23
Kedden a piaci várakozásoknak megfelelõen a helyén maradt a magyar alapkamat. A jegybanki kommentárból viszont az látszik, hogy lazítás jöhet a nem konvencionális eszközökön keresztül.

A 0,9 százalékos alapkamaton nem változtatott kedden a magyar jegybank döntéshozó testülete. A lépés megfelel a várakozásoknak, a piac nem számított módosításra.

A befektetõk a kamatdöntéshez fûzött kommentárt figyelték inkább, amelybõl kiderül, hogy továbbra is lazák maradhatnak a monetáris feltételek. „Ahogy arra számítottunk, a jegybank utalt a kommentárban arra, hogy a három hónapos betéteknél további csökkentésre kerülhet sor szeptemberben. Ez lényegében monetáris lazításnak felel meg” - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezetõ elemzõje. A szakember szerint a három hónapos betéti korlátot az év végére 100 milliárdra viheti le a jegybank, errõl szeptemberben várható a döntés.

A laza monetáris feltételek fenntartásában szerepet játszik az is, hogy az infláció még nem érte el a jegybank által kitûzött 3 százalékos célszintet. A nemzetközi szintéren még a laza kondíciók dominálnak, és a piac jelenleg kevésbé hisz abban, hogy hamarosan jelentõs szigorítás következne be.