Elégedettebbek az ügyfelek a digitális kárügyintézéssel
2021.03.05

Gyorsabb kárügyintézést és növekvő ügyfél-elégedettséget hozott magával a koronavírus járvány miatti biztosítási digitalizáció – derül ki egy friss amerikai felmérésből.

A biztosítási digitalizáció ma már nem csak egy divatszó, valódi tartalommal töltötte meg az egy éve fennálló pandémia: gyorsabb kárrendezést és rekord szintű ügyfélelégedettséget hozott az amerikai lakásbiztosítási piacon – derül ki a J.D. Power közvéleménykutató cég által, lakásbiztosítási ügyfelek körében készített amerikai felmérésből. 2020 folyamán a digitális kárbejelentések és kárfelmérések, valamint az utóbbihoz szükséges, ügyfelek által elküldött fotók és videók használata jelentősen megnőtt az amerikai lakásbiztosítóknál. Ennek is köszönhető, hogy a digitális kárügyintézés ciklusideje, a bejelentéstől a kifizetésig átlag 5,5 napra csökkent, ami a valaha mért legmagasabb ügyfél-elégedettséget hozta a biztosítási piacon, a felmérés 14 éves története során.

A biztosítók már a járvány előtt is fejlesztettek mobilalkalmazásokat és szoftvereket digitális kárbejelentéshez, azonban ezek elfogadottsága igen alacsony volt az ügyfelek körében. Az elmúlt évben azonban a technológia használata jelentősen növekedett, ami gyorsabb ügyintézést, és következetesebb kárigény-kezelési folyamatot eredményezett – derül ki a jelentésből.

A felmérés szerint 2018-hoz képest jóval több ügyfél használ olyan biztosítói appot vagy szoftvert, amely a lakásbiztosítási vagyonleltár összeállítását segíti. Azok az ügyfelek, akik rendelkeztek a káresemény előtt ilyen listával, átlagosan 3,4 nappal hamarabb jutottak kártérítéshez és körükben nem meglepő módon az ügyfélelégedettség is magasabb volt.

Nem mindegy azonban, hogy mennyire zökkenőmentes a digitális kárbejelentés folyamata. A kutatás szerint az elégedettség lényegesen alacsonyabb azoknál az ügyfeleknél, akik sikertelenül próbálták kihasználni a teljesen digitális kárbejelentési és kárfelmérési folyamatot, mint azoknál, akik egyáltalán nem használnak digitális csatornákat.