Németország a biztosítókkal finanszíroztatná a zöldenergia-beruházásokat
2014.05.30
Németország azt tervezi, hogy megkönnyíti a biztosítótársaságok számára az infrastrukturális projektekbe történõ beruházásokat, hogy magasabb hozamokat tudjanak elérni a tartósan alacsony kamatkörnyezet ellenére – írja a Reuters.

A hírügynökség egy pénzügyminisztériumi tanulmányra hivatkozva azt állítja, a német kormány bõvítené azon eszköztípusok körét, amelybe a biztosítótársaságok befektethetnek. Többek között engedélyezné a biztosítók számára, hogy olyan infrastruktúra fejlesztõ cégeket finanszírozzanak, amelyek alternatív energiába fektetnek.

A befektetési iránymutatások megváltoztatására azért van szükség a tanulmány szerint, hogy a hosszú ideje tartó alacsony kamatok mellett a biztosítók potenciálisan jövedelmezõ eszközökbe is befektethessenek.

A biztosítótársaságok a világ legjelentõsebb befektetõi közé tartoznak. A német biztosítók és viszontbiztosítók 1400 milliárd eurónyi befektetett vagyonuk mintegy 80 százalékát fix kamatozású értékpapírokba, például államkötvényekbe fektetik.

A német államkötvényeken jelenleg azonban mindössze 1,4 százalék hozam képzõdik, ezzel szemben a biztosítók átlagosan 3,2 százalékos hozamot kínálnak ügyfeleiknek. A német kormány éppen ezért egy sor olyan intézkedésen dolgozik, amely ezen a helyzeten váloztathat, így például csökkenteni szeretnék a biztosítók által az ügyfeleknek garantált kamatok szintjét.

A német biztosítók várhatóan üdvözölni fogják ezeket a terveket, miután hosszú ideje azért lobbiznak, hogy enyhítse a kormány az infrastrukturális és magántõke-befektetések feltételeit.

Európai szinten azonban a közelgõ Szolvencia II szabályok igen magas tõketartalékolást írnak elõ az ilyen beruházásokra. A német kormány egyelõre nem tett világossá, hogy miként kíván majd megfelelni ezeknek a követelményeknek.