Tõzsdére viszik az ING biztosítót
2014.06.06
Az ING csoport hivatalosan megerõsítette, hogy hamarosan megkezdi a Hollandiában banki tevékenységet is folytató nemzetközi biztosítási és vagyonkezelõ társaság, az NN Csoport tõzsdei bevezetését az Euronext amszterdami értéktõzsdére.

A nyilvános részvénykibocsátás a jelenleg az ING kizárólagos tulajdonában lévõ NN Csoport meglévõ törzsrészvényeit érinti.

Az NN Csoport a világ egyik vezetõ befektetési és biztosítási társasága, amely 18 országban, elsõsorban Európában és Japánban rendelkezik erõteljes jelenléttel. Az NN csoportba tartozik a Nationale-Nederlanden, az ING Insurance Europe - ezen belül a magyarországi ING Biztosító Zrt. -, továbbá az ING Investment Management és az ING Life Japan.

AZ ING már korábban nyilvánosságra hozta, hogy a biztosítási és vagyonkezelõ üzletágait önállóan kívánja mûködtetni, és a megújult ING csoport kizárólag banki tevékenységet folytasson.

A magyarországi ING Biztosító a jövõben NN Biztosító néven változatlan formában mûködik tovább, az NN Csoport tõzsdei bevezetése közvetlenül nem érinti a magyarországi ING Biztosító Zrt. ügyfeleit.

Az NN Csoport 2015-ben 175 millió euró osztalék kifizetését tervezi a 2014-es üzleti év eredményei után.

A tervek szerint az ING Group az NN Groupban lévõ érdekeltségeinek kisebbségi részét holland intézményi és magánbefektetõk, illetve minõsített, nemzetközi befektetõk részére értékesíti a kezdeti nyilvános kibocsátás (IPO) keretében. A tervezett kibocsátás eredményeképpen az NN Group részvényeit bevezetik az amszterdami tõzsdére. Az ING Group 2015 decemberéig legalább az NN Group 50 százalékától, 2016. december 31-ig pedig a felmaradó résztõl is megválik. Az NN Group nem bocsát ki új részvényeket; a befektetõk az ING Group NN Groupban lévõ részvényeit vásárolhatják meg. Az értékesített részvényekbõl származó bevétel az ING Groupot illeti meg.

Ralph Hamers, az ING vezérigazgatója elmondta, hogy az NN Csoport tõzsdei bevezetésével az ING tisztán banki tevékenységet végzõ társasággá válik. Az NN Csoport számára mindez azért fontos, mert így válhat önálló, az ING Csoporttól független vállalattá.