A cseh cégek használják a legtöbb okoseszközt
2021.03.12

Az Eurostat jelentése szerint az európai cégek csaknem ötöde használ okoseszközöket a tevékenysége során. Az egyes tagállamok közül a cseh vállalatok vezetik a listát, hazánkban harmad annyi vállalat sem használ IoT eszközöket.

Az okos technológia nem csak az emberek, a vállalatok életében is fontos változásokat eredményez. Egyre több cég használ olyan intelligens gépeket, eszközöket, szenzorokat, melyek kommunikálnak egymással a világhálón keresztül, fokozva az automatizálást és olyan termelési folyamatokat tesznek lehetővé, melyek önállóan képesek problémákat elemezni és diagnosztizálni.

2020-ban az EU-ban a több mint 10 főt foglalkoztató vállalkozások csaknem egyötöde (18% -a) használt olyan internethez kapcsolt eszközöket vagy rendszereket, melyek távolról ellenőrizhetők és irányíthatók. A nagyvállalatok nagyobb mértékben (38%) használták ezeket az eszközöket vagy rendszereket, mint a közepes méretű (27%) és a kisvállalkozások (16%).

Az energiafogyasztás optimalizálására szolgáló eszközök vagy rendszerek voltak a legnépszerűbbek a nagyvállalatok körében, mintegy 21% -uk használta ezeket. A közép- és kisvállalkozások a járművek vagy termékek mozgásának nyomon követésére vagy a járművek karbantartására szolgáló eszközöket vagy rendszereket használták leggyakrabban: a középvállalkozások 12% -a, a kisvállalkozások 6% -a használt ilyen eszközöket.

2020-ban az EU tagállamai közül Csehországban volt a legmagasabb azon vállalkozások aránya (44%), amelyek internethez csatlakozó, távfelügyeletet vagy távvezérlést lehetővé tevő eszközöket vagy rendszereket használtak. Őket követték a finn (40%), oszrták (32%), belga (27%) és máltai (26%) vállalatok.

Ezzel szemben Magyarországon (14%), Portugáliában (13%), Bulgáriában (12%), Franciaországban (10%) és Romániában (7%) a vállalkozások kevesebb mint 15% -a használt ilyen IoT eszközöket vagy rendszereket tavaly.