Rekordot döntött Németországban a cyber-bûnözés
2014.06.06
A számítógépes bûnözés Németországban tavaly rekord szintre emelkedett: 64500 esetet regisztráltak, melyek közül csak minden negyediket sikerül felderíteni. A rendõrség szerint az internetes bûncselekmények 90 százalékára ráadásul nem is derül fény.

A bûncselekmények között különösen elterjedt 2013-ban a számítógépes szabotázs, amivel a német hatóságok egyre nehezebben tartják a lépést – írja keddi számában a Welt. Ezen bûnesetek közül 10-bõl mindössze egyet sikerül megoldani.

A digitális csalások is egyre gyakoribbak. Ezeket be is jelentik, de igen ritkán kerül sor az esetek sikeres lezárására a bûnügyi statisztikák szerint.

Németországban 64500 esetrõl számoltak be a nyomozók, amely 0,7 százalékos növekedésnek felel meg 2012-höz képest.

Ezek közül csak minden negyedik eset oldódott meg. A bûncselekmények közül nagyon sokat nem jelentenek be, sokan ugyanis szégyellik saját butaságukat – mondta a német rendõrségi szakszervezet, a DPoIG vezetõje a Weltnek.

A bûncselekmények elkövetõi gyakran külföldiek, ezért nem is feltétlenül szerepelnek ezek az esetek a német statisztikákban. A nyomozást az is hátráltatja, hogy a hatóságok közül számos semmilyen, vagy csak nagyon lassú internet-kapcsolattal rendelkezik.