Eldőlt: nem vezet be nyugdíjkötvényt a kormány
2021.03.18

Gulyás Gergely ma a Kormányinfón válaszolta egy nyugdíjkötvénnyel kapcsolatos kérdésre, hogy nem lesz ilyen lakossági állampapír – írja a Portfolio.hu.

Gulyás Gergelyhez a mai Kormányinfón intéztek egy kérdést a nyugdíjkötvénnyel kapcsolatban, egészen pontosan arra rákérdezve, hogy mikor vezethetik be ezt a lakossági terméket. Gulyás erre azt válaszolta, hogy nem akarunk nyugdíjkötvényt bevezetni.

Pedig a konstrukció, a részletek már mind ki voltak dolgozva az ÁKK-nál, a papír bevezetésének végül a MÁP+ sikere és a koronavírus kirobbanása szabott gátat, de mindezidáig úgy volt, hogy a későbbiekben kijönnek a termékkel.

A nyugdíjkötvény bevezetésének lehetőségéről először a Portfolio 2018-as Öngondoskodás konferenciáján beszélt az ÁKK akkori vezére, Barcza György. A nyugdíjkötvény kapcsán később az ÁKK és a Pénzügyminisztérium is több ízben nyilatkozott, megerősítve, hogy valóban készül ilyen lakossági termék.

A mostani döntéssel tehát biztossá vált, hogy az önkéntes pénztáraknak, nyugdíjbiztosításoknak és Nyugdíj-előtakarékossági Számláknak (NYESZ) nem kell új, legalábbis állami konkurenciával számolniuk a piacon.