Eladó a román Astra biztosító?
2014.06.13
A román felügyelet és a részvényesek is egyet értenek abban, hogy az értékesítés lehet a legjobb megoldás a román Astra Asigurari számára – írja az Xprimm.

Az Astra a második legnagyobb cég a román biztosítási piacon. A román pénzügyi felügyelet elnöke szerint a társaság mûködésének rendbetételéhez az értékesítés lehet a legjobb megoldás.

A jelenlegi többségi tulajdonos, a KPMG is arra a következtetésre jutott, hogy potenciális befektetõket kell keresnie, akik behozhatnák a szükséges tõkét a cégbe mûködésének rendbetételéhez – közölte Misu Negritoiu. Az elnök szerint néhány befektetõ már érdeklõdését fejezte ki a cég iránt.

Az Astra biztosító 4 millió ügyféllel rendelkezik, a mi feladatunk az, hogy a vállalatot megmentsük – fogalmazott Negritoiu.

A társaság bruttó díjbevétele az év elsõ három hónapjában harmadával, 49,4 millió euróra csökkent. A prudenciális mutatók rendbetételéhez mintegy 110 millió euró tõkebevonásra van szüksége – derül ki a KPMG által felállított helyreállítási tervbõl, amit év elején a pénzügyi felügyelet is jóváhagyott.

Az Astra biztosító élére februárban neveztek ki felügyeleti biztost, miután az Astra mintegy 40 százalékkal alábecsülte a biztosítási kockázatokat, és erre alapozva a szükségesnél jóval alacsonyabb biztosítástechnikai tartalékot halmozott fel. A társaságnál tavaly novemberig 74 ezer kifizetetlen kárigénylési dosszié gyûlt össze. A felügyelet azt is megállapította, hogy az Astra kétes viszontbiztosítási szerzõdéseket kötött, és egy sor olyan pénzügyi mûveletet kötött a leányvállalati csoporton belül, amely aláásta a vállalat fizetési képességét az ügyfelekkel szemben. Az Astra biztosító a romániai Dan Adamescu üzletember irányítása alatt áll.