Többet költhetnek idén a háztartások
2014.06.16
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az idei év egészében fogyasztói piac a reáljövedelmekhez igazodó növekedése várható, 2-3 százalék körüli mértékben. Az elsõ négy hónapban tapasztalt forgalombõvülés hátterében döntõ részben a reálkeresetek 2,6 százalékos bõvülése áll.

A szervezet elemzésében felidézi, hogy az elsõ negyedévben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a háztartások fogyasztási kiadása 3680 milliárd forint volt, 2,7 százalékkal nõtt az egy évvel korábbi 3593 milliárd forinthoz képest. A fogyasztói piac bõvülésének hátterében döntõ részben a reálkeresetek 2,6 százalékos emelkedése húzódik meg - hangsúlyozta az OKSZ.

A kereskedelmi szövetség arra is felhívta a figyelmet, hogy a családok fogyasztásának néhány területe az átlagosnál jobban bõvült az év elsõ hónapjaiban.

A kereskedelmi fogyasztás - a megvásárolt árumennyiség - az elsõ négy hónapban összességében 4-5 százalék körüli mértékben nõtt.

A vendéglátóhelyek értékesítése ugyanebben az idõszakban 7,4 százalékkal bõvült. Ez több mint 200 milliárd forint kiadást jelentett a háztartásoknál.

A kereskedelmi szálláshelyek belföldi bevételei 16 százalékkal emelkedtek, ez mintegy 20 milliárd forint körüli összeget jelent január és április között.

Az OKSZ szerint kedvezõ változást tükröz, hogy hosszú évek visszaesése után 2014 elején a lakáspiac is elmozdult a mélypontról.

A gépjármû-értékesítés csaknem 7 százalékkal nõtt az elsõ negyedévben, de a vásárlások nagyobb része jelenleg még a vállalkozásokhoz, intézményekhez kötõdik. Az új személygépkocsik értékesítése 80 milliárd forint, a használtaké 30 milliárd forint volt ebben az idõszakban - közölte az OKSZ.