Többet segíthet idén a külkereskedelem a GDP-növekedésnek
2018.05.12
Márciusban az export 3,8, az import pedig 1,1 százalékkal esett vissza 2017 azonos idõszakához képest, külkereskedelmi egyenlegünk 558 millió euró volt, ami 263 millió euróval kevesebb a tavalyi év harmadik hónapjában mértnél – derült ki a KSH elsõ becslésébõl - írja a Pénzcentrum.

Idén két munkanappal kevesebb volt, a forgalom jelentõs csökkenése részben ennek tudható be. A kivitel értéke 9,1 milliárd eurót, a behozatalé 8,6 milliárd eurót tett ki.

Az export és az import dinamikája is pozitívba fordulhat a következõ hónapokban – vetíti elõre Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzõje. A kevesebb munkanapszám torzító hatása halványulhat, fõbb exportpiacaink konjunkturális kilátásai pedig kedvezõk. A belsõ kereslet folytatódó élénkülésének köszönhetõen azonban az import dinamikája is erõs lehet az elkövetkezõ hónapokban, s éves szinten alkalmasint meghaladja majd az exportét.

Nyeste Orsolya várakozásai szerint a külkereskedelmi mérleg éves többlete vélhetõleg elmarad majd a 2017-es 8,6 milliárd eurótól. Ám az idei év elsõ három hónapját nézve 2,1 milliárdos volt összességében a külkereskedelmi mérleg többlete, ami továbbra is magasnak mondható. A munkanaphatás mellett az ipar vártnál alacsonyabb kibocsátása is hozzátett a külkereskedelem gyengébb teljesítményéhez – reagált a KSH adataira a makroelemzõ.