Átlag 90 ezer forintot szánnak a magyarok nyaralásra
2014.06.16
Öt éjszaka és 90 ezer forint - átlag ennyit szánnak a magyarok nyaralásra. A többség itthon pihen, belföldön keres úti célt. Legtöbben a Balatonhoz mennének. Ha külföld, akkor továbbra is Horvátország hódít – írja a Világgazdaság.

A Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) minden fõszezon elején vizsgálja a magyar lakosság május–szeptemberi idõszakra vonatkozó utazási terveit, és ezen belül a fõutazásokra vonatkozó elképzeléseket. Ezek alapján a fõszezonban, az emberek több mint 39 százaléka tervez utazást, ami növekedés a tavalyi évhez képest. 100 emberbõl 71 itthon fog nyaralni és minden harmadik a Balatonnál tölti a szabadságát. A legtöbben öt éjszakára keresnek szállást és fejenként legfeljebb 90 ezer forintot szánnak belföldön a nyári pihenésre.

A külföldi és a hazai vendégek nyaranta nagyjából ugyanazokat az úti célokat kedvelik, igaz a magyar vendégek ilyenkor is a meghatározóak. A kereskedelmi szálláshelyeken õk adják a vendégéjszakák 80-85 százalékát. Nyáron a Balaton az elsõszámú célpont, de a többi vizes nyaralóhely is népszerû. Egész évben sokan vannak: Hévízen, Gyulán, Hajdúszoboszlón és Zalakaroson is. A Balaton mellett pedig a Tisza-tó és a Velencei tó nagyon népszerû a nyári hónapokban. A többi régió közül Észak-Magyarország és a Dél-Dunántúl a legvonzóbb ilyenkor.

A belföldi turizmus növekedése mögött elsõdlegesen a SZÉP-kártya terjedése, növekvõ népszerûsége áll. A KSH adatai szerint Széchenyi Pihenõkártyát tavaly, 1547 szálláshelyen, mintegy 15 milliárd forint értékben fogadtak el, ami az elõzõ évhez képest több mint 30 százalékos növekedést jelent.

Az utazási irodák adati szerint, külföldre 8-900 ezren mennek nyaralni hazánkból. A legkedveltebb Horvátország, Olaszország, Görögország, Erdély és Bulgária. A drágább célpontok közül pedig Törökországba utaznak a legtöbben. A bûvös határ a 150 ezer forint, ennél többet a legtöbb utazó nem szívesen fizet ki fejenként a külföldi utazásért, aki viszont többet tud áldozni erre, 400 ezer forint körül költ.