Használat-arányos cascó: újabb szereplõ léphet piacra
2014.06.16
Olyan biztosítási termék kerülhet piacra, amely lehetõvé teszi a gépjármû használattal arányos díjfizetést - közölte a CIG Pannónia.

Olyan casco terméket és a hozzá szükséges technológiai berendezés prototípusát fejlesztettek ki, amely lehetõvé teszi, hogy az ügyfél a biztosítását a tényleges jármûhasználat alapján fizesse. Az uniós támogatással megvalósult kutatás-fejlesztés azon alapszik, hogy egy, a gépjármûbe egyszerûen beilleszthetõ, GPS és GSM technológiával is ellátott mérõberendezés segítségével elérhetõvé válnak a gépjármû használatával kapcsolatos információk.

A prototípus termékbe beépített új díjszámítási logika lehetõvé teszi a használatarányos casco díj bevezetését. A technológia a személyes adatok kezelése körében rendkívül körültekintõen jár el, a biztosító felé csak a díjszámításhoz szükséges, összesített adatok kerülnek átadásra, a biztosító ezen adatok ismeretében határozza meg a fizetendõ díjat. A gépjármû tulajdonosa pedig egy netes felületen keresztül - a megfelelõ azonosítást követõen - egy külön rendszeren követheti nyomon saját adatait.

A CIG Pannónia a Griffsoft Zrt, valamint a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Kft konzorcium közel 185 millió forint vissza nem térítendõ támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv keretében. A közel 308 millió forint összköltségvetésû beruházásból végezték el a termékfejlesztési munkálatokat.