K&H: már csak minden tizedik magyar hordja helytelenül a maszkot
2021.03.25

A magyarok többsége saját bevallása szerint szabályosan hordja a maszkot, ha elhagyja az otthonát – derül ki a K&H biztos jövő indexéből. 89 százalékuk szabálykövető, míg 11 százalékuk lazábban veszi az előírásokat. Az autós közlekedés során 38 százalékuk egyáltalán nem visel maszkot, 51 százalékuk csak akkor, ha idegennel vagy rokonnal utazik együtt, 11 százalékuk pedig minden esetben.

A K&H biztos jövő indexéhez készült felmérés többek között azt vizsgálta, hogy a magyarok a tömegközlekedés vagy autózás során hogyan használják a koronavírus elsőszámú védelmi eszközét, a maszkot. Bár a tömegközlekedési járművekkel utazók száma 20 százalékkal csökkent 2019-hez képest, 89 százalék saját bevallása szerint mindig szabályszerűen viseli a maszkot, tehát orrot és szájat is egyaránt eltakarva. Az érintettek 11 százaléka, azaz 10-ből 1 ember lazábban veszi az előírást és nem törődik annyira a WHO előírásainak megfelelő viseléssel. Érdekes tény, hogy a megyeszékhelyeken jóval magasabb, 20 százalékos volt a maszkviselésre kevésbé odafigyelők aránya, mint a fővárosban. A felmérésben megkérdezettek közül senki sem mondta azt, hogy a tömegközlekedés során megpróbálná elkerülni a maszkhasználatot.

A biztos jövő indexből kiderül továbbá, hogy mi a helyzet az autós utazások esetén hordott maszkokkal. Ebben a kérdésben eltérőek a legjellemzőbb szokások és a technikák. Vannak, akik az autóban is maszkot hordanak saját egészségük és a családtagok megóvása érdekében és akadnak olyanok is, akik állandó szellőztetéssel oldják meg ezt a problémát.

A válaszadók 38 százaléka személyautóban nem visel maszkot, 25 százalékuk csak akkor, ha idegenekkel ül együtt egy autóban, 26 százalékuk pedig akkor is hordja, ha távolabbi ismerősökkel utazik együtt. Az autóval közlekedők 11 százaléka számít igazán óvatosnak: ők még egyedül vagy közeli családtaggal együtt utazva is viselnek maszkot.

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet miatt tavaly márciusban a K&H Biztosító az elsők között döntött úgy, hogy a koronavírussal kapcsolatos biztosítási eseményekre minden kockázati életbiztosítás esetén fizet kártérítést. Ez vonatkozik az összes egyéni kockázati életbiztosításra, a hitelfedezeti törlesztési biztosításra és a számlához kötött életbiztosításra is. A biztosítási fedezet így kiterjed a koronavírusból adódó minden biztosítási eseményre, többek között a halálesetre, kórházi napi térítésre, keresőképtelenségre illetve munkanélküliségre is.