Minden harmadik magyar csak álmodik a nyaralásról
2016.06.24
A magyarok 54 százaléka látja pozitívnak jelenleg az anyagi helyzetét, azonban minden harmadik megkérdezett szerint idén sem lesz pénze a nyaralásra, és közel 30 százalék tart attól, hogy nem tudja majd gyermekét anyagilag támogatni vagy nem lesz pénze betegség idejére - derült ki a K&H Biztosító biztos jövõ indexébõl. Az index az elsõ negyedévben +0,3 ponton állt, ami mérsékelt visszaesést jelent az elõzõ negyedévben mért 2,4 ponthoz képest - írja a piacesprofit.hu.

2016 elsõ negyedévében +0,3 ponton állt a K&H biztos jövõ indexének értéke a mínusz 50-tól plusz 50-ig terjedõ skálán, ami mérsékelt visszaesést jelent az elõzõ negyedévben mért 2,4 ponthoz képest. A felmérés szerint rosszabb lett a rövid és hosszú távú anyagi helyzet megítélése a magyarok körében.

Ismét elmaradhat a nyaralás

Ahogy az elõzõ negyedévben, a válaszadók közül legtöbben, 36 százalék, a rövid távú anyagi kockázatok közül még mindig azt tartják a legvalószínûbbnek, hogy nem lesz pénzük a nyaralásra. Egyaránt közel 30 százalék tart attól, hogy nem tudja majd gyermekeit anyagilag támogatni, vagy nem lesz pénze betegség idejére. A munkahely elvesztését csak 24 százalék tartja nagyon valószínûnek, és elsõsorban a nõk, az 50 év felettiek és a keleti országrészben élõk a pesszimistábbak.

Nyugdíjgondok

Az állami nyugdíjjal kapcsolatos várakozásokat tekintve csökkent a nagyon negatív vélemények aránya az elõzõ negyedévhez képest. Bár a megkérdezettek többsége, 38 százalék gondolja úgy, hogy csak nagyon nehezen él majd meg az állami nyugdíjból, 34 százalék szerint pedig az állami nyugdíj semmire sem lesz elég. 15 százalékról 13 százalékra mérséklõdött azok aránya, akik nem is számítanak állami nyugdíjra. Illetve két százalékponttal 15 százalékra nõtt azok aránya, akik úgy vélik, meg tudnak majd élni az állami nyugdíjból.

A kutatásból kiderül, hogy jelentõsen változott a hosszabb távú megtakarítások értékének megítélése, mégpedig negatív irányba. Az idei elsõ negyedévben 44 százalék mondta azt, hogy a spórolt pénze keveset fog érni, szemben a múlt év utolsó negyedével, amikor az arányuk 38 százalékos volt. 37 százalék tart attól, hogy nyugdíjasként nélkülözhet, 35 százalék pedig attól tart, nem tudja majd fenntartani a lakását.

Minél hamarabb, annál jobb

„A többség tisztában van azzal, hogy nyugdíjas éveire anyagi problémái lehetnek, az öngondoskodás fontosságával pedig egyre jobban tisztában vannak az emberek. Minél elõbb kezdi el valaki az takarékoskodást, annál nagyobb összegbõl gazdálkodhat nyugdíjas korában. Az állami támogatás miatt a nyugdíjbiztosítások jó alternatívát jelentenek” – mondta Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítás és saját értékesítési csatornák divíziójának vezetõje.

A K&H biztosítójánál számottevõen nõtt a nyugdíjbiztosítások állománya: a rendszeres díjfizetésû nyugdíjbiztosítási szerzõdések száma 50 százalékkal, közel 3800 darabra nõtt 2016 elsõ negyedévében az elõzõ év azonos idõszakához képest, míg az állománydíj még nagyobb mértékben, 60 százalékkal közel 550 millió forintra gyarapodott.