Nõtt a vezetõ tisztségviselõk kitettsége
2014.06.18
Az idén március 15-én életbe lépett Ptk. nyomán nõtt a vezetõ tisztségviselõk felelõsségét érintõ kockázat: gyakrabban és fõleg gyorsabban lehetnek kártérítési perek alanyai. A Risk Partners biztosítási alkuszcég június elején tartott szakmai rendezvényén vezetõk, jogászok és kockázatkezelési szakértõk ismertették az új szabályok hatását.

Az elsõ elõadáson Dr. Gaál Judit ügyvéd ismertette a törvényi változás tartalmát. A probléma lényege, hogy 2014. március 15-ét követõen a vezetõkkel szemben harmadik személyek részérõl közvetlenül is benyújtható kárigény. Ezt megelõzõen amennyiben a kár bekövetkeztéhez az illetõ vezetõ gondatlan vezetõi magatartása is közrehatott, a károsult a Társaságtól követelhetett kártérítést, mely elõbb rendezte a kárt a károsult felé, majd keresetet nyújtott be a vezetõ tisztségviselõ ellen, aki teljes vagyonával lépett be alperesként a perbe.

A vezetõ tisztségviselõk kitettsége tehát nõtt, gyakrabban és fõleg gyorsabban lehetnek kártérítési ügyek alanyai a jövõben. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy a kitettség megvolt az új Ptk. vezetõ tisztségviselõkre vonatkozó szabálya változásának hatályba lépése elõtt is. Tehát a vezetõ tisztségviselõ eddig is teljes vagyonával felelt olyan esetekben, ha nem gondosan járt el.

Dr. Solti Rita Hollandiában, holland jogtanácsosként szerzett 15 éves tapasztalatát osztotta meg a hallgatósággal, melynek köszönhetõen a résztvevõk betekintést nyerhettek abba, hogy egy már régebben mûködõ piacgazdaság hogyan kezeli ezt a kockázatot.

A Hollandiában mûködõ társaságok vezetõ tisztségviselõi elsõ sorban három területen igyekeznek kockázati kitettségüket csökkenteni:
1. Jó vállalatirányítási rendszer mûködtetésével, melyben a döntési folyamatok elõkészítése és más belsõ szabályzatokban kidolgozott vállalatirányítási elv alkalmazása csökkenti a vezetõk személyes felelõsségét.
2. Kártalanítási szerzõdés (indemnity) és felmentvény. E jogi eszközök ugyan jelentõs mértékben korlátozzák, de nem fedik le a teljes kockázatot, valamint a társaság fizetõképessége is behatárolja a fenti eszközök érvényesítését.
3. Vezetõ tisztségviselõi felelõsségbiztosítás (D&O) kötésével, amely Hollandiában széles körben elterjedt, az (ügy)vezetõi kinevezés elfogadásának feltétele, egyfajta „garancia” a vezetõ számára.

A szakmai rendezvény utolsó szekciójában a vezetõ tisztségviselõi kockázat biztosítóra történõ áthárításának legfontosabb elemeit ismerhették meg a résztvevõk, melynek legfontosabb megállapításai a következõk:

  • Kárigény érvényesítését sok irányból kezdeményezhetik a vezetõvel szemben közvetlen vagy közvetett (a Társaságon keresztül) módon. Cselekedhet így pl.: a Társaság, a tulajdonos, az alkalmazott, a hatóság, a konkurencia, idegen 3. személy, a hitelezõ, a vevõ.
  • Tipikus vezetõi hibák: nem gondos döntés, hatáskör túllépése, félrevezetõ nyilatkozat, nem idõben történõ tájékoztatás, melyek a károsultnál eredményezhetnek dologi-, személyi sérüléses kárt illetve pénzügyi veszteséget.
  • A vezetõi felelõsség körébe tartozó kockázatok áthárítása a vezetõ tisztségviselõk felelõsségbiztosítása mellett legalább 10 további biztosítást érint. A vezetõ tisztségviselõk számára biztosítási szakértelem szükséges annak megítéléséhez, hogy mely kockázatot lehet áthárítani, melyet nem és amelyet lehet, azt milyen mértékben és mely biztosítással lehet megtenni.
  • Hazánkban 6-7 biztosító kínál vezetõi felelõsségbiztosítást, de sok éves lényegi tapasztalata csak két társaságnak van jelenleg.
  • Fontos azzal is tisztában lenni, hogy több olyan kockázat van, mely esetén a D&O csak a jogi költséget fizeti a megítélt kártérítést viszont nem. Azonban ezek a fedezetek is jelentõs pénzügyi segítséget jelentenek, másrészt a megfelelõ súlyú jogi támogatásból eredõ sikeres védekezés hatása is felbecsülhetetlen.
  • A vezetõi felelõsségbiztosítás (D&O) idõbeli kiterjesztése is lényeges - de nem magától értetõdõ és általánosan ismert - tényezõ, melyet figyelembe kell venni. Ilyen elemei a biztosításnak a szerzõdés létrejötte elõtt (!) okozott károkra vonatkozó elõzetes fedezet, a kiterjesztett kárbejelentési idõszak, a távozó vezetõre vonatkozó fedezet érvényessége még a biztosítás megszûnése után is (!).
  • Vezetõ tisztségviselõi felelõsségbiztosítás (D&O) vásárlása nem pénzkérdés. Néhány óra ügyvédi díjnak megfelelõ összegért akár 100 millió forintos éves fedezet is vásárolható átlagos cégméret esetén. Fontos belátni azt is, hogy a Társaság által megvásárolt biztosítás nem csak a vezetõt védi, hanem a Társaságot is. A vezetõ tisztségviselõ vagyonából jelentõs összegû kárt – ahol a kártérítés leginkább indokolt – nem könnyû, vagy egyenesen lehetetlen megtéríteni. A biztosítással pedig a Társaság a pénzéhez jut.