A csehek is összevonnák az egészségbiztosítókat
2014.06.19
A cseh kormány is az egészségbiztosítók összevonását tervezi, igaz, Szlovákiával ellentétben, csak az állam által ellenõrzött három társaságot konszolidálná.

Svatopluk Nìmeèek, cseh egészségügyi miniszter jelezte, hogy mérlegeli az állam által ellenõrzött három egészségbiztosító összevonását. A miniszter szerint ez egy logikus változat. \"Elõbb azonban meg kell vizsgálni az összes egészségbiztosító mûködését és helyzetét\" - jelentette ki Nemecek a közszolgálati televízió egyik vitamûsorában. Úgy véli, hogy a kérdés az év végéig eldõlhet.

Amennyiben összevonnák az Általános Egészségbiztosítót (V¹ZP), a Belügyminisztérium Egészségbiztosítóját és a Katonai Egészségbiztosítót, akkor az új biztosítónak mintegy 8 millió ügyfele lenne, ami a csehországi biztosítottak több mint 75 százaléka.

Az új egészségbiztosító az elképzelések szerint 2016-ban kezdene el mûködni. Évi forgalma mintegy 181 milliárd korona lenne. A ma mûködõ nyolc egészségbiztosító éves forgalma mintegy 240 milliárd korona.

A három állam által ellenõrzött egészségbiztosító összevonását Andrej Babis pénzügyminiszter is támogatja. \"Ez mindenképpen jó ötlet. Minden fúzió azonban bonyolult, ezért el kell végezni a szükséges elemzéseket, nehogy az ügyfelek máshová menjenek\" - nyilatkozta Babis.

A három érintett biztosító egyelõre nem nyilatkozott. A többi biztosító azonban jelezte, hogy ez a folyamat az egészségbiztosítás terén meglévõ konkurencia megszûnéséhez vezethet. A közszolgálati televízió azonban emlékeztetett: az egészségbiztosítók számának csökkentése az elõzõ kormány programjában is szerepelt, akkori nyilatkozatuk szerint az állam ezen 70 millió koronát takarított volna meg.

Csehországban jelenleg több egészségbiztosítós rendszer van érvényben. A kilencvenes évek közepén létrejött majdnem negyven egészségbiztosítóból azonban mára csak nyolc maradt meg a piacon. A legnagyobb az állam által felügyelt VZP, amelyhez a biztosítottak több mint 60 százaléka tartozik.

Szlovákiában már 2012 õszén jóváhagyta az egy egészségbiztosítós modell bevezetésének tervét Robert Fico kabinetje, az egészségbiztosítási rendszerbe befolyó források hatékonyabb kihasználására hivatkozva. Annak alapján Szlovákiában megszûnne az 1993-ban bevezetett több biztosítós egészségügy biztosítási rendszer és azt az egy - állami kézben lévõ - egészségbiztosítós modell váltaná fel. Az átállás azonban az anyagiak hiánya miatt késik.