44 millió eurót szán az EU 2014-ben éghajlatváltozásra
2014.06.19
Az Európai Bizottság közzétette az elsõ pályázati felhívásokat annak az új finanszírozási programnak a keretében, mely éghajlat-politikai projektek támogatására irányul. A LIFE program „Éghajlat-politika” elnevezésû alprogramja 44,26 millió eurót biztosít 2014-ben arra a célra, hogy a szakemberek Európa-szerte innovatív megoldásokat dolgozzanak ki és léptessenek életbe az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívások kezelésére.

Connie Hedegaard, a Bizottság éghajlat-politikáért felelõs tagja kijelentette: „Az éghajlat-politikát szolgáló új LIFE program minden korábbinál több pénzt biztosít Európa-szerte innovatív klímaprojektek finanszírozására. Ez segíteni fogja a szén-dioxid-kibocsátást csökkentõ csúcstechnológiák kifejlesztését, és a már most is alkalmazott éghajlatvédelmi megoldások elterjedését. A forrásoknak köszönhetõen az EU könnyebben fogja tudni megvalósítani az éghajlat-politika terén teljesítendõ jogalkotási és szakpolitikai céljait. A ma közzétett felhívásokra kísérleti, demonstrációs, illetve ún. bevált gyakorlati – azaz követésre érdemes módszereket alkalmazó – projektekkel lehet pályázni.\"

Az „Éghajlat-politika” alprogram az EU 2014 és 2020 közötti idõszakra szóló LIFE programjába illeszkedik, és a következõ hét év folyamán összesen 864 millió eurót fordít majd éghajlat-politikai projektek finanszírozására. Ezen túlmenõen az éghajlatváltozás hatásainak mérséklését és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó kezdeményezésekkel kapcsolatos kommunikációt, együttmûködést és ismeretterjesztést is támogatja.

A jelentkezési határidõ 2014. október 16. A LIFE program keretében legközelebb majd olyan nonprofit szervezetek pályázhatnak támogatásra, amelyek éghajlat-politikai és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkoznak, és tevékenységüket európai szinten fejtik ki. Ezeket az ajánlati felhívásokat idén õsszel fogja közzétenni a Bizottság.