Idén rekordot dönthet a katasztrófa kötvények piaca
2021.03.31

A 2020-ban bekövetkezett rendkívüli veszteségek ellenére a biztosításhoz kötött értékpapírok (ILS) és a hagyományos viszontbiztosítási piacok is jól teljesítettek a 2021 januári megújítások során. A pandémiát megelőző mennyiségű tőke áramlott a piacokra. Az idei évben rekordot dönthet a katasztrófa-kötvények kibocsátása – derül ki az AM Best minősítő intézet jelentéséből.

A jelentés szerint a globális viszontbiztosítási piac mérete 2020 végére visszatért a pandémiát megelőző 485 milliárd dolláros szintre, amely 88 milliárd dollár ILS-tőkét és 397 milliárd dollár hagyományos viszontbiztosítási tőkét jelent. Az ILS-piacon 2020 rekord évnek számított a katasztrófa kötvénykibocsátás tekintetében, köszönhetően a lejáratok és az új kibocsátók sokasága miatt. Az idei évre eső kötvénylejáratok szintjét figyelembe véve az AM Best arra számít, hogy a katasztrófakötvények idei kibocsátása elérheti vagy meg is haladhatja a 2020-as szintet.

Az ILS és a hagyományos viszontbiztosítási piacokra jelentős tőke érkezett a 2021 januári megújítások során, ellenére annak, hogy a természeti katasztrófákból származó veszteségek a COVID-19 járvány okozta gazdasági bizonytalanság nyomást gyakorolt a biztosítókra ezeken a piacokon.

A természeti katasztrófák okozta biztosítói veszteségek 2020-ban elérték a 76 milliárd dollárt a Swiss Re szerint, ami jóval magasabb, mint a 2019-es 54 milliárd dolláros biztosítási veszteség, és valamivel magasabb, mint a 71 milliárd dolláros 10 éves átlag.