Az MNB elkészítette új Társadalmi Felelõsségvállalási Stratégiáját
2014.06.23
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az önálló magyar jegybank mûködése megkezdésének 90. évfordulójára „Tudás és érték” címmel összefoglalta Társadalmi Felelõsségvállalási Stratégiáját, amely kijelöli az MNB pénzügyi kultúra és a pénzügyi tudatosság, valamint az ezt megalapozó közgazdasági és társadalmi gondolkodás fejlesztésében, az értékteremtésben, a nemzeti értékek, a szellemi és kulturális örökség megõrzésében, az értékek közvetítésében betölteni kívánt szerepvállalásának fõ irányait.

„Tudás és érték” elnevezéssel elkészítette új Társadalmi Felelõsségvállalási Stratégiáját a jegybank, 90 esztendõvel azt követõen, hogy a magyar Országgyûlés az MNB létesítésérõl és szabadalmáról szóló 1924. évi V. törvénycikk elfogadásával létrehozta az önálló magyar jegybankot, amely részvénytársasági formában 1924-ben ezen a napon kezdte meg munkáját.

A jegybankról szóló törvény alapján az MNB felügyeleti tevékenysége körében kiszabott bírságokból származó bevételei nevesített célokra használhatóak fel. Azonban nem csak a bírságbevételekbõl, hanem megtermelt nyereségébõl is finanszírozást biztosíthat társadalmi felelõsségvállalási stratégiájának megvalósítására. Ez összhangban van a nemzetközi gyakorlattal is, hiszen számos európai jegybank több évtizedes múltra visszatekintve támogat közösségi és karitatív célokat.

Mindezek alapján az MNB – mások mellett – stratégiai együttmûködõ partnerének tekinti és támogatásban részesíti a Magyar Közgazdasági Társaságot, a Magyar Állami Operaházat és az Erkel Színházat; a Mûvészetek Palotáját; a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetemet; a Rajk László Szakkollégiumot; valamint a Városmajori Alapítványt az Ér- és Szívbetegekért és a Közép-európai Idegsebészeti Alapítványt. Az MNB nyitott újabb stratégiai együttmûködési megállapodást kötni más szervezetekkel, intézményekkel, illetve személyekkel is.

A jegybank karitatív célú adományozással és önkéntes tevékenységgel hozzá kíván járulni a közösségépítéshez, a hátrányos helyzetû emberek és csoportok életminõségének, esélyegyenlõségének javításához, valamint a rendkívüli élethelyzetek okozta nehézségek enyhítéséhez.

Pénzügyi kultúrát is fejleszt a jegybank

Az MNB Közgazdasági Gondolkodás Programjának, illetve a Pallas Athéné Közgondolkodási Programjának megvalósítása során feladatának tekinti a pénzügyi kultúra és a pénzügyi tudatosság, valamint az ezt megalapozó közgazdasági és társadalmi gondolkodás, illetve az ehhez kapcsolódó intézményrendszer és infrastruktúra fejlesztését. A jegybank hazai és nemzetközi együttmûködési háló kialakításával, továbbá szakmai mûhelyek létesítésével, kiadványokkal, ösztöndíjakkal, gyakornoki és különbözõ szintû képzési programokkal támogatni és ösztönözni kívánja a pénzügyi és a közgazdasági gondolkodást, a gazdasági növekedést és a teljes foglalkoztatást elõsegítõ elemzések, publikációk, kutatások megvalósulását.

Az MNB Értéktár Programja keretében – más európai központi bankok mûkincsvásárlási gyakorlatához hasonlóan – törekszik arra, hogy felkutassa, és gyûjtemény formájában megõrizze a nemzeti és más kiemelkedõ értékû mûkincseket, kulturális javakat, mûvészeti és hagyatéki értékeket, ezekbõl pedig olyan gyûjteményt hozzon létre, amely széles körû kulturális, mûvészeti és társadalmi elismerésre tarthat számot.

Az MNB most meghirdetett Társadalmi Felelõsségvállalási Stratégiájának legfõbb üzenete, hogy a jegybank gazdasági-társadalmi szerepével összhangban elkötelezett a nemzeti értékmegõrzés és értékteremtés iránt, kifejezett célja, hogy össztársadalmi jelentõségû ügyeket is támogasson.