Jó hír az utazóknak: drasztikusan csökkennek a barangolási díjak
2014.06.25
Július elsejétõl kevesebb mint a felére – megabájtonként 45 eurócentrõl 20 eurócentre - csökken a mobil adatroaming díjak maximális összege az Európai Unióban. 2007 óta 80-90 százalékkal csökkentek az EU-ban a roamingdíjak.

Egy másik uniós tagállamba utazó állampolgárok az idei nyáron 25-ször kevesebbet fizetnek majd a külföldön igénybe vett adatroaming-szolgáltatásért, mint a 2010-es világbajnokság idején. A barangolási díjak drasztikus csökkentésében öt éve kezdõdött folyamat július 1-vel új szakaszba lép, amikor a jelenlegi megabájtonkénti 45 eurócentes ár helyett 20 eurócent lesz a maximális díj, amit a mobil szolgáltatók kiszámlázhatnak a barangolásos adatletöltésért.

Az Európai Bizottság szerint ennél is kevesebbet kell majd fizetniük azoknak, akik az Európai Unió belüli utazásaik során mobiltelefonjukat térképek böngészésére, videofelvételek letöltésére, email-jeik elolvasására vagy közösségi oldaluk meglátogatására használják majd.


Emellett a mobilhívások és az SMS-ek díjszabása is csökkenni fog. A külföldi híváskezdeményezés esetében az eddigi percenkénti 24 eurócent helyett már csak maximum 19 eurócentet számíthatnak fel a szolgáltatók, ami 21 százalékos díjcsökkentést jelent. A hívásfogadásnál 7 eurócent helyett percenként 5 eurócent lesz a legmagasabb tarifa (-28,5%). Az SMS-küldés költsége 8 eurócentrõl 6 eurócentre megy le, vagyis negyedével lesz olcsóbb július elsejétõl. Az adatletöltésnél és szörfözésnél lesz a legjelentõsebb árzuhanás, 55,5 százalékos (itt az eddigi megabájtonkénti 45 eurócentes tarifa 20 eurócentre süllyed).

A fentieken túlmenõen 2014. július 1-jétõl az európai mobilszolgáltatók egyedi roamingtarifát kínálhatnak a más uniós országokba utazóknak, és – ha ez megoldható – engedélyezhetik, hogy ügyfelük a külföldi tartózkodás folyamán valamelyik helyi mobilszolgáltató adatszolgáltatásait vegye igénybe e-mailezés, online hírolvasás, fényképek feltöltése vagy internetes videók megtekintése céljából. Ha tehát valaki külföldre készül, jól jár, ha összehasonlítja a barangolási ajánlatokat, mert még elõnyösebb és kedvezményesebb megoldásra is rátalálhat!


Az EU közben olyan új szabályok kidolgozásán dolgozik, melyek a tervek szerint teljesen eltörlik majd a barangolási díjakat. A Bizottság „behálózott kontinens” elnevezésû javaslata a roamingdíjak teljes megszûnését, az internet nyitottságát és semlegességát, és a mobil- és a szélessávú szolgáltatásokat használó fogyasztók jogainak védelmét hivatottak elérni.

„Az a tény, hogy az adatbarangolási díjak drasztikusan csökkennek idén nyáron, mindannyiunk számára óriási könnyebbséget jelent. De ez nem elég. Miért van egyáltalán szükség roamingdíjakra az egységes piacon? Remélem, hogy az év végére tetõ alá hozzuk a megállapodást a barangolási díjak eltörlésérõl. Az Európai Parlament már megszavazta a javaslatokat, most a tagállamokon a sor, hogy feltegyék az i-re pontot!” – jelentette ki Neelie Kroes, a digitális politikáért felelõs biztos.

A Bizottság szerint ma 80–90%-kal kevesebbet kell fizetnünk a barangolási szolgáltatásokért, mint 2007-ben.