Az ügyfelek érdeke a biztosítási díjak emelkedése
2015.06.11
Rendkívüli mértékben emelkedhetnek a casco és a kötelezõ gépjármû-felelõsség biztosítások díjai. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Egyesületének elnöke szerint ugyanakkor az árak még mindig nagyon alacsonyak.

Papp Lajos az ATV Start-ban kifejtette, a mostani áremelést egy drasztikus árcsökkentés elõzte meg, amit a piaci verseny generált. Ezt követõen egy konszolidáció vette kezdetét, aminek az egyetlen oka az volt, hogy a kötelezõ gépjármûbiztosítások területén a kárhányadok rendkívül magasra szöktek, így a biztosítók már veszteségesen mûködtek. Papp Lajos szerint az áremelésekre azért van szükség, hogy a kárigények és a díjak egyensúlya helyreálljon. Mint mondta, ez elsõsorban az ügyfelek érdeke, hiszen õk a biztosítás megkötésével azt vásárolják meg, hogy ha káruk keletkezik, akkor azt a biztosító meg fogja téríteni. Fontos tehát, hogy a biztosító jó portfólióval rendelkezzen – magyarázta az egyesület elnöke, aki szerint a 2010 elõtti árakhoz képesti 50 százalékos árcsökkentés után most az árak mintegy 20-30 százalékkal emelkednek, de ezzel még mindig nem érik el azt a szintet, ami kívánatos lenne, elsõsorban az ügyfelek számára.

Az áremelkedésre egyébként a biztosítási adó nincs befolyással, azt ugyanis a biztosítók sem a casco, sem a kötelezõ gépjármûbiztosítások esetében nem tudják az ügyfelekre áthárítani, ezt a piaci verseny garantálja – jegyezte meg Papp. Hozzátette, ha biztosítót választunk, mindenképp érdemes független szakértõ segítségét igénybe venni, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy a legolcsóbb ajánlat a legmegfelelõbb az ügyfél számára. Nagyon nehezen kaphat például kártérítést a vétlen károsult, ha kár és a biztosítási díj nincs megfelelõ arányban – mutatott rá Papp Lajos.