Autóval indul nyaralni? Ezekre figyeljen!
2014.06.26
A Generali kutatása szerint a legtöbben még mindig kocsival mennek nyaralni, különösen belföldön. De nem árt figyelni, mivel a KSH adataiból az derül ki, hogy augusztusban történik a legtöbb személyi sérüléses baleset - írja a gazdasagiradio.hu. A Europ Assistance Magyarország összeszedett néhány tippet, miként bizonyosodhatunk meg arról, hogy jármûvünkkel minden rendben van mielõtt elindulunk.

Gumiellenõrzés: a szemmel látható sérülések mellett érdemes ellenõrizni a profilmélységet, hiszen a kopott abroncsok tapadása nem megfelelõ, valamint érdemes megmérni a guminyomást is.

Folyadékszintek ellenõrzése: kiemelten fontos a motorolaj és hûtõfolyadék mellett a fékfolyadékot is megnézni, ha pedig szükséges, az utántöltésrõl is gondoskodni kell. A motorolaj esetében mindenképpen ügyelni kell arra, hogy a megfelelõ fajtát használjuk, máskülönben komoly problémák léphetnek fel.

Akkumulátor ellenõrzése: mindenképpen javasolt megnézni, hogy az akkumulátor megfelelõen mûködik-e, szükség esetén pedig érdemes feltölteni vagy kicserélni.

Ablaktörlõ ellenõrzése: a nyári zivatarokra készülve gondoskodni kell az ablaktörlõ lapát cseréjérõl, mivel a gyakori használat megviseli, aminek következtében berepedezik, elkopik a gumi. Az alkoholtartalmú téli szélvédõmosót nyárra ajánlott lecserélni, valamint gondoskodni kell arról, hogy a tartály teljesen fel legyen töltve.

Alapos tisztítás: hosszabb autóút elõtt érdemes elvégezni az autó alapos külsõ-belsõ tisztítását. A motor tisztítása elengedhetetlen bizonyos idõközönként, azonban fontos szem elõtt tartani, hogy ehhez mindenképpen szakemberre van szükség.

Klíma kitisztítása: a klímával rendelkezõ autók esetén kiemelten fontos, hogy évente legalább egyszer kitisztítsák a rendszert. Egyes módszerekhez szakszerviz segítségét kell kérni, de ha erre nincs idõ, egy speciális tisztító spray használatával bárki elvégezheti a tisztítást.

Biztonsági felszerelések ellenõrzése: a hosszabb utak elõtt elengedhetetlen a biztonsági felszerelések ellenõrzése, gondoskodni kell az elsõsegélydobozról, pótizzókról, az elakadásjelzõ háromszögrõl, valamint a kötelezõ sárga fényvisszaverõ mellényrõl.

Nem csak az autó épsége számít: az óriási hõség rosszullétet okozhat, illetve a figyelmünk is lankadhat, ezért nyári útjaink során fokozott balesetveszéllyel kell számolni. Ha a hõségben sokáig csak lépésben tudunk haladni a torlódás miatt, könnyen túlmelegedhet a motor, vagy akár az üzemanyag is elfogyhat, aminek következtében nincs más megoldás, mint félreállni az út szélére vagy a leállósávba. Gyakori a defekt is, ilyenkor pedig sokszor nincs más mód, mint segítséget hívni. Az autóasszisztencia szolgáltatások mindezekre a problémákra biztonságos megoldást nyújtanak.